NOVI SAD – EVROPSKI GRAD ŠUMA 2023

Gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću danas je uručena nagradu i priznanje „Novi Sad- Evropski grad šuma 2023“, povodom obeležavanja 30-godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu.

Privremeni direktor Evropskog šumarskog instituta, Robert Mavsar, koji je uručio priznanje, ocenio je da je glavni cilj Instituta da unapredi istraživanja iz oblasti šumarstva na međunarodnom nivou.

Đurić je istakao da je „velika privilegija“ biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da se podigne svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet.

Naglasio je da Grad Novi Sad svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana, te da je danas oko 38 odsto urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

„Tokom dva olujna nevremena u julu mesecu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji Grada, samo u jednom danu nestalo je 200 hektara šume oko našeg Grada. Zato ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada“, poručio je Đurić.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, ukazala je da je jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade povećanje teritorije pod zaštićenim područjima, koja trenutno iznosi 8,36 procenata, na 11 procenata do 2025. godine.

Svake godine Evropski šumarski institut organizuje Godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta, ove godine, konferencija se održava u Novom Sadu od 20. do 22. septembra.

Organizatori konferencije su Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.

E2 portal (Beta)