ODRŽIVI PREVOZ BI MOGAO DA ZAMENI AUTOMOBILE DO 2030.GODINE

Održivi prevoz, od javnog prevoza do vožnje bicikla, mogao bi da zameni automobile u najvećim gradovima sveta do 2030.godine, pokazuje studija objavljena juče.

Vožnja privatnih automobila smanjiće se u proseku za deset odsto do 2030.godine, dok će javnom prevozu, pešačenju i vožnji bicikla porasti popularnost.
“Posao svakog gradonačelnika i gradskih vlasti jeste da preduzmu nešto”, rekao je Rolf Kullen iz konsultantske kompanije “Kantar”, koja je izradila studiju kojom je obuhvaćen 31 grad.
Više od polovine stanovništva živi u gradovima i očekuje se da će taj broj do 2050. porasti na gotovo 70 odsto.

Zakrčenje centara
Brojne gradske vlasti koje se bore protiv zakrčenih centara i zagađenja vazduha žele da destimulišu prevoz automobilima, a procvat iznajmljivanja bicikala i manjih električnih vozila stanovnicima pruža nove načine transporta.

Putovanja privatnim automobilom trenutno čine više od polovine svih putovanja u velikim gradovima, ali će pasti na 46 odsto do 2030.godine, tvrde istraživači koji su ispitali više od 200.000 stanovnika od Njujorka do Nairobija.

U istom razdoblju javni prevoz, vožnja bicikla ili pešačenje činiće 49 odsto gradskog saobraćaja, stvarajući globalnu “prelaznu tačku” prema održivom putovanju, navode stručnjaci.

Gotovo 40 odsto ljudi širom sveta otvoreno je za nove oblike putovanja. Ali, gradovi moraju da ulažu u tehnologiju kako bi se omogućio pomak prema zelenijem prevozu.

E2 portal   (Energis.ba)