PRVI ZELENI DATA CENTAR U SRBIJI

Svečanim potapanjem servera, u Vršcu je, u sredu, 12. februara, u rad pušten prvi zeleni data centar u Srbiji. Osim predstavnika kompanija E-smart sistems i HiTeam, koji su podigli ovaj data centar, američke kompanije Green Revolution Cooling čija je tehnologija primenjena, i kompanije Supermicro čiji su serveri potopljeni, događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade SAD u Srbiji.

Novi data centri praktično „niču“ iz dana u dan, troše ogromne količine resursa i svojim radom značajno utiču na životnu sredinu. ZELENDATA centar u Vršcu, prvi u Srbiji, od danas će koristiti revolucionarnu tehnologiju hlađenja serverske opreme, potapanjem u rashladnu tečnost.

– Rezultati svega toga vide se u smanjenu troškova izgradnje DATA centra, u smanjenju potrošnje električne energije za hlađenje DATA centra, i, na kraju, u smanjenju troškova održavanja DATA centra – objasnio je Goran Veljović, direktor marketinga i prodaje E Smart Sistems.

Rashladni medijum koji se koristi u ovom data centru, ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim. Na 400 m2 prostora je predviđeno smeštanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25kW, čemu je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova.

Trenutno se pregovara i o mogućnosti pokretanja proizvodnje GRC proizvoda u Srbiji, za potrebe evropskog tržišta, a vlasti su najavile podršku i ovom vidu saradnje i unapređenju odnosa dveju zemalja. Osim toga, i Vršac očekuju nove investicije.

– Ovaj Green DATA centar je investicija koja će zaokružiti ovaj tehnološki park kao industrijsku zonu, što znači da su nam u Vršcu potrebni novi kapaciteti. Upravo iz tog razloga, Grad Vršac je ušao u projektovanje nove industrijske zone „Sever“, što je svakako poziv svim investitorima da dođu u naš grad – poručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

E2 portal   (RTV)