NAUČNICI TVRDE DA KAPLJICE KIŠE MOGU DA PROIZVODE STRUJU

Posle višegodišnjih ispitivanja i neuspešnih pokušaja, naučnici su izgleda konačno otkrili princip koji bi nam omogućio da iskoristimo kišne kapi kao izvor energije.

Prethodnih godina stručnjaci su bezbroj puta pokušavali da iskoriste kišu za proizvodnju električne energije, ali im to nije polazilo za rukom. Ipak, sada su na korak do otkrića, jer su uspeli da konstruišu generator koji koristi kišu i proizvodi iznenađujuće visok električni naboj, prenosi portal Engadget.

Samo jedna kapljica kiše može da proizvede dovoljno energije za 100 malih LED sijalica. Raniji generatori uspevali su da proizvedu „hiljadu puta manje“ energije, tvrde naučnici sa Univerziteta u Hongkongu.

Novi dizajn generatora spaja aluminijsku elektrodu sa drugom koja je izrađena od legure indijuma i kalaja i obložena materijalom koji ima „kvazitrajan“ električni napon. Kada kapljica padne na ovu površinu, ona povezuje ove dve elektrode i stvara zatvoreno električno kolo koje omogućava potpuno oslobađanje prikupljenog električnog naboja.

Ako na generator konstantno padaju kišne kapi, električni naboj se akumulira tako da ova tehnologija može da se upotrebi i kod dugotrajnih kiša.

Međutim, potrebno je još dosta rada na ovom generatoru kako bi se od njega dobio upotrebljiv proizvod. Kratak nalet energije se lako postiže, ali sada treba pronaći način za njeno akumuliranje kako bi se ona stalno proizvodila.

Ti budući generatori bi mogli biti ugrađivani na krovove i tako makar dopunjavati deo električne energije koja se troši u kućama. Mogli bi se, čak ugrađivati i u kišobrane.

E2 portal   (RTS)