OKEANI KAO ENERGETSKI RESURSI

Velika Britanija, Irska i Portugal, zajedno, imaju 70 GW potencijalnih okeanskih energetskih resursa, navodi se u evropskoj studiji. Prepoznato je blizu 60 GW „praktično održive“ energije talasa i 10 GW energije plime u tri zemlje. Studija je otkrila da raznovrsnija kombinacija obnovljivih izvora, uključujući energiju okeana, rezultira pouzdanijom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, što je ključno za postizanje budućih međunarodnih neto nultih ciljeva.

Tim stručnjaka koji vode studiju EVOLVE, a koji se sastoji od akademika, istraživačkih institucija i razvojnih tehnologija, obezbedio je „čvrstu bazu dokaza“ koja podržava potencijalno ubrzano iskorišćavanje energije okeana na teritoriji Evropskog kontinenta, piše Renews.biz.

Studija prostornog modeliranja je prepoznala energetske resurse okeana od 34,8 GW u Velikoj Britaniji, 18,8 GW u Irskoj i 15,5 GW u Portugalu.

Projekcije dalje pokazuju da bi 10 GW okeanske energije instalirane samo u Velikoj Britaniji moglo da uštedi 1,46 milijardi funti godišnje u troškovima elektroenergetskog sistema.Energija okeana može doprineti većoj pouzdanosti OIE

Rezultati pokazuju konzistentnost u potencijalnom korišćenju energije okeana čime se smanjuju ukupni troškovi otpreme sistema, kao i troškovi isporučenog goriva i drugih varijabilnih operacija i održavanja, i godišnje emisije ugljenika.

Ove prednosti sistema su posledica kompenzacije dostupnosti energije okeana sa drugim obnovljivim izvorima energije kao što su vetar i sunce.

Studija je otkrila da raznovrsnija kombinacija obnovljivih izvora, uključujući energiju okeana, rezultira pouzdanijom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora koji su u stanju da bolje zadovolje potrebe za električnom energijom iz sata u sat, što je ključno za postizanje budućih međunarodnih neto nultih ciljeva.

Tehnička menadžerka projekta EVOLVE Šona Penok, koja takođe radi kao istraživač-saradnik za morsku energiju u grupi za politiku i inovacije Univerziteta Edinburg, rekla je: – Ključni naslov projekta EVOLVE je da uključivanje većeg udela energije okeana u našem budućem sistemu električne energije dosledno rezultira u većoj pouzdanosti obnovljivih izvora, za istu ukupnu raspoloživost obnovljive energije, zbog kompenzacije talasa i plime sa proizvodnjom vetra i sunca. Mogućnost slanja više obnovljivih izvora takođe rezultira nižom upotrebom fosilnim gorivom u svrhu balansiranja energetskih sistema, a samim tim nižim ukupnim troškovima otpreme i emisijama ugljenika.

E2 portal (Energija Balkana)