U AMSTERDAMU OTVORENA PRVA PODVODNA GARAŽA ZA BICIKLE

U četvrtak 26. januara službeno je otvorena najveća amsterdamska garaža za bicikle, koja se tokom poslednje četiri godine gradila uz zgradu stanice Amsterdam Centraal.

0,003 milje pod morem

Reč je o prvoj podvodnoj garaži za bicikle na svetu, koja nudi prostor za 7000 bicikala. Fascinantna podvodna garaža Stationsplein deo je projekta De Entree, a dizajnirao ju je holandski arhitektonski studio Wurck. Nalazi se više od devet metara ispod nivoa zemlje, uz površinu koja se do jula 2018. koristila kao autobuska stanica. Kako bi se premostila razlika u visini, projektovan je monumentalni ulaz, izgrađen od visokokvalitetnih materijala. Pokretne staze ispunjavaju impozantni prostor poput skulpture od prirodnog kamena. Visoka staklena stena sa unutrašnje strane ulaznog prostora obezbeđuje dovoljnu količinu dnevnog svetla.

Dok su materijali na glavnom ulazu robusni i grubi, unutrašnjost parkinga ima glatke površine, podove od betona i blistavo beli plafon.

Zaobljeni oblici i umetnička dela

Centralnim prolazom širi se dvostruki red belih stubova, a sa obe strane smešteni su prolazi sa nosačima za bicikle. Nosače za bicikle isporučila je kompanija VelopA, dok je za tehnologiju nadzora angažovana softverskakompanija LumiGuide, specijalizovana za pametne sisteme parkiranja i navođenja, za bicikle i automobile.

Glavna karakteristika enterijera garaže IJboulevard su zaobljeni oblici koji stvaraju toplu i privlačnu estetiku. Korišćenje drvenih zidova, suptilna rasveta i umirujuća paleta boja pomažu u jasnoći i orjentaciji. Ulazi su obloženi tamno sivim prirodnim kamenom, pružajući besprekoran prelaz između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Stepenište sa velikim staklenim površinama omogućuje prirodno dnevno svetlo i pogled na garažu s pešačke staze. Dobro osvetljen dizajn bez stubova, širok vidokrug i istaknuta pozicija kancelarija upravitelja pridoneće osećaju sigurnosti za korisnike.

Druga podvodna garaža za bicikle, Bike Parking IJboulevard, izgrađena je za oko 4000 bicikala i biće otvorena 14. februara 2023. Dve garaže će tako u samom centru Amsterdama obezbediti prostor za čak 11.000 bicikala.

Ekološki prihvatljiv dizajn integriše nisku potrošnju energije, održive materijale i ostale bitne sadržaje koje podstiču biodiverzitet, odnosno oponašaju prirodna staništa i život u vodi. Dizajn uključuje elemente kao što su prostirke od kokosovih vlakana ili porozni beton između podvodnih stubova, čime se obezbeđuju površine za rast vodenih biljaka.

E2 portal