OSNIVA SE FOND ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Radovi na rekonstrukciji u cilju poboljšanja energetske efikasnosti su pri kraju u isturenom odeljenju OŠ Sveti Sava u Vrčinu. Novac je obezbeđen iz Fonda za energetsku efikasnost Sekretarijata za energetiku.

– U toku je još jedan projekat Sekretarijata za energetiku, nadzor nad 22 javna objekta. U sklopu ovog projekta biće odabrana i sledeće godine obnovljena četiri objekta koji se nalaze u lošijem stanju od ostalih po pitanju energetske efikasnosti. Ideja je da se smanji potrošnja energije u objektima koji nisu energetski efikasni, a taj problem nije karakterističan samo za objekte javne namene već i za veliki broj zgrada i domaćinstava – rekao je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, a prenosi Beoifno.

On je najavio i osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, koji će biti na raspolaganju građanima kako bi se smanjila potrošnja energenata. Prema njegovim rečima, korišćenje Fonda biće ponuđeno svim građanima Beograda:

– Građani će zajedno sa Skupštinom grada moći da učestvuju u tom projektu, u okviru kojeg bi Grad uložio novac u poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata, a potom bi građani imali priliku da tokom višegodišnjeg perioda isplaćuju te radove novcem koji će uštedeti na potrošnji. U tom projektu, koji spremamo za narednu godinu, učestvovaće JKP Beogradske elektrane i Elektroprivreda.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdvaja ozbiljna sredstava za Opštinu Grocka, pa je tako za nabavku računarske opreme i sredstava za izvođenje nastave u školama na ovoj opštini izdvojeno 8,7 miliona dinara.

– U toku je izgradnja škole u naselju Leštane. Ona se gradi po najmodernijim standardima, imaće fiskulturnu salu, otvorena igrališta za fudbal i košarku, a biće opremljena i modernom opremom za 1.500 đaka, koliko će moći i da primi. Na teritoriji opštine Grocka rekoonstruisane su i škole u Dražnju, odnosno Begaljici koje su oštećene u požarima. To je dokaz da su ovakve rekonstrukcije neophodne jer su u pitanju veoma stari objekti i instalacije, pa je jasno da se ne radi samo o energetskoj efikasnosti već i o bezbednosti dece – napomenuo je Nikodijević.

E2 portal   (Ekapija)