SVEŽ VAZDUH I SVETLOST U KORIST ZDRAVLJA NA „VELUX DAYS“ U PARIZU

Prošlog meseca je kompanija VELUX organizovala VELUX Days u Parizu, sa akcentom na dva događaja – osmi po redu Daylight Symphosium i četvrti Healthy Buildings Day. Oba događaja održana su u Le Carreau du Temple, impresivnom zdanju, koje je služilo kao hram, potom bolnica, zatim hotel, a od kompletnog renoviranja 2017. godine, služi kao unikatan prostor za svečane događaje i kulturne manifestacije.

VELUX Days su okupili naučnike, istraživače, dizajnere, arhitekte, inženjere, stručnjake, predavače i iz celog sveta, kako bi razmenili iskustva i znanja vezane za uticaj svetlosti i svežeg vazduha na kvalitet života. Zaista je bilo impresivno okupiti i videti sve te stručnjake na jednom mestu, gde svi imaju za cilj – povećanje dnevne svetlosti, udobnost i samim tim, zdraviji život. I ekipa iz VELUX Srbija, kao i naši saradnici arhitekte bili su gosti panela i predavanja.

Kao jedno od najvažnijih rešenja za kvalitetniji život su prozori! Naime, nekoliko stručnjaka je kroz svoje prezentovanje navelo da se glavni kvalitet prostora ogleda u broju ugrađenih prozora. Lisa Hesčong iu HMG kompanije iz Amerike je navela da je pogled kroz prozor često uzet zdravo za gotovo, bez pravog razumevanja. ’’Svi želimo da imamo velike i lepe prozore, bilo kod kuće ili u kancelariji. Čak smo spremni da platimo mnogo za njihovu kupovinu. Međutim, samo mali procenat nas razume da dovoljno svetlosti zaista utiče pozitivno na naše zdravlje, kao i kognitivne sposobnosti.’’

Bilo je reči i o tome koliko je bitno da same zgrade postanu zdravije, obzirom na rastuću urbanizaciju. Sa publikom je podeljeno više primera, koji se mogu činiti futurističkim, a koji opet mogu nadahnuti mnoge koji teže zdravijim rešenjima za stanovanje.

Džozef Alen, profesor sa Harvarda je skrenuo pažnju na to da 80 miliona ljudi živi i radi u nezdravim zgradama, pa je povodom toga uradio istraživanje u jednoj poslovnoj zgradi u Njujorku. Rezultati su pokazali da zaposleni iz prostora koji su duplo češće provetravani, pokazuju bolje radne performanse i bolje reaguju na probleme. Na osnovu toga, njegov zaključak je bio da se u prostor unese što više svežeg vazduha i dnevne svetlosti, kao i zelenila. Neispunjenje ovih uslova može dovesti do otežanih kognitivnih funkcija, astme, pada imuniteta.

Predavači su govorili i o drugim temama: uticaj svetlosti na san, biološki sat, cenu nekretnina itd.

Verujemo da će nam budućnost doneti projekte koji su okrenuti pronalaženju rešenja za zdraviji život u zgradama. Očekujemo da kolege iz oblasti arhitekture i građevine obratiti pažnju na omogućavanje dovoljno svetlosti i svežeg vazduha u prostorijama.

E2 portal