PAD CENA OGREVA POSLE GREJNE SEZONE?

U uslovima konstantnog rasta troškova života, usled ekonomske krize izazvane epidemijom korona virusa i ratom u Ukrajini, bar delimično olakšanje za one koji svoje domove zimi greju na čvrsta goriva, predstavlja osetno pojeftinjenje peleta, ogrevnog drveta i uglja do koga je u poslednje vreme došlo.

Razlozi su naravno kraj grejne sezone, ali i to što je zbog malog broja hladnih dana ove zime potrošeno i manje ogreva.

Pelet je osetno pojeftinio, pa se sada prodaje za 30.350 do 36.000 dinara po toni, odnosno od sedam do 10.000 dinara manje po toni nego što je bilo protekle grejne sezone.

Na pad cene uticalo je i to što fabrike peleta imaju velike zalihe tog ogreva a evropsko tržište je prezasićeno proizvedenim količinama.

Drvo takođe je pojeftinilo, ali manje nego pelet, a upućeni ističu da na sporiji pad utiče relativno velika potražnja industrije za tom sirovinom pa tako prodavci mogu da biraju kome će ga prodati po što isplativijoj ceni.

Tako se, primera radi, u Beogradu bukvino, grabovo i hrastovo drvo prve klase može pazariti po ceni od oko 10.400 dinara po kubiku dok se u unutrašnjosti ogrevno drvo može pribaviti i jeftinije, recimo u Nišu gde košta oko 7.000 dinara. To predstavlja pojeftinjenje od 700 do 1.200 dinara po kubiku. Najjeftinije će ipak proći oni koji se opredele da ogrevno drvo kupe direktno od Srbijašuma po ceni od 5.269 dinara za kubik što je znatno niže od cene koja je aktuelna na najvećem broju stovarišta.

Dok su potrošači uoči protekle grejne sezone bili prinuđeni da za nabavku uglja izdvajaju i do 26.000 dinara po toni sada se ugalj „stanari“ u komadu može kupiti za 15.480 dinara po toni dok se taj ogrev na nekim mestima može naći i po ceni od 10.000 dinara po toni.

Stručnjak za energetiku kompanije Deloitte Željko Marković kaže za Danas da postoji više razloga zbog kojih je došlo do pada cena čvrstog ogreva a jedan od njih je vezan za činjenicu da su potrošačima preostale solidne nepotrošene količine koje su kupili pred minulu grejnu sezonu.

– Jednostavno, zima je bila blaga i to je uslovilo da se troši manje peleta, uglja i ogrevnog drveta nego što bi bio slučaj da je hladno vreme bilo intenzivnije. To je uslovilo da određene količine preteknu za upotrebu u narednoj grejnoj sezoni. Zbog toga su se trgovci opredelili da spuste cene kako bi motivisali kupce da sada kupe ogrev. Takođe, na visinu cene utiče i ponuda i potražnja na tržištu. Ono što treba konstatovati je da je u protekloj grejnoj sezoni na papreno dizanje cena ogreva uticao i psihološki momenat vezan za ekonomsku krizu i dilemu da li će na tržištu biti dovoljno energenata – objašnjava Marković.

On dodaje da su cene ogreva u ovom trenutku povoljne za potrošače ali da će se, kako to i uvek biva, pred sam početak nove grejne sezone povećati.

Podsećanja radi, tokom protekle zime, domaćinstva u Srbiji su se suočila sa enormnim poskupljenima ogreva zbog krizne situacije vezane za snabdevanje energentima. Tako je u odnosu na prethodnu grejnu sezonu cena uglja „banovići“ u minuloj porasla za čak 58%, ogrevnog drveta za 50 a peleta za oko 34%.

E2 portal (Danas)