SVA STRUJA U PORTUGALU ĆE DO 2030. BITI IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Portugal ne samo da je termoelektrane poslao u istoriju, jednu čak i u muzej, već bi zahvaljujući energetskoj tranziciji do kraja ove decenije trebalo da više ne koristi ni gas.

Energetska tranzicija Portugala počela je na prelazu iz 20. u 21. vek, kada je ugalj, uz hidroenergiju, bio najznačajniji resurs u proizvodnji struje. Tada je doneta odluka o ulaganju u postrojenja na gas i obnovljive izvore energije i 2021. Portugal je zatvorio poslednje dve termoelektrane Pego i Sineš.

Za 20 godina sektor obnovljivih izvora energije u Portugalu registrovao je rast sa 9 odsto na 30 procenata, rekao je nedavno u Lisabonu grupi novinara iz Srbije koja je posetila Portugal u okviru projekta Puls Evrope Medijske posete EU Artur Patuleija iz nezavisnog instituta E3G.

U 2021. Portugal je 36 odsto struje proizveo iz energije Sunca i vetra, 29 odsto iz CCGT gasa a 23 odsto iz hidroenergije, pokazuju statistike.

Ugalj je u 2021. imao udeo od samo jedan procenat prema 32 odsto u energetskom miksu 2003. godine.

Prema procenama nezavisnog instituta Ember, Portugal će do 2026. iz obnovljivih izvora energije dobijati 80 odsto struje a do 2030. svih 100 procenata.

Sve veća upotreba obnovljivih izvora energije donela je Portugalcima opipljive koristi.

„Portugalska domaćinstva bila su manje izložena posledicama rasta cena gasa zbog krize (rat u Ukrajini i energetska kriza)“, rekao je Patuleija.

Prema njegovim rečima, Portugalcima su zahvaljujući energetskoj tranziciji manje porasli računi nego u ostalim članicama EU. Naime, u Portugalu je cena KWh porasla za 5 odsto prema proseku u EU od 15 odsto.

Patuleija je rekao da se očekuje da portugalski potrošači u 2023. uštede 2,6 milijardi evra zbog nižih troškova energije iz obnovljivih izvora.

Kada je reč o gasu, on je podsetio da su jesenas u Portugalu postojale bojazni od problema u snabdevanju i nestašice u slučaju da Nigerija ne isporuči sav ugovoreni tečni prirodni gas (LNG).

Podaci pokazjuju da je u 2021. Portugal iz Nigerije uvezao 2,8 milijardi kubnih metara LNG ili gotovo 50 odsto ukupnog uvoza. Sledeći po veličini snabdevač bile su SAD sa 33 odsto a uvoz iz Rusije činio je samo dva odsto ukupnog.

Patuleija je istakao da su geopolitičke tenzije i skok cena energije dodatno podstakli Portugal da ubrza tranziciju na obnovljive izvore energije.

On je govoreći o značaju globalne saradnje u borbi protiv klimatskih promena istakao da je Portugal jedan od osnivača Alijanse za energiju posle uglja (PPCA) 2017. godine na klimatskom samitu UN COP23 u Bonu.

PPCA je pokrenulo 27 članica a danas ih je 168, uključujući 48 zemalja među kojima su Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, ali ne i Srbija.

E2 portal (Beta)