PAMETNA KACIGA ZA GRAĐEVINSKE RADNIKE I RUDARE

Zaštitne kacige se koriste u brojnim industrijama, a posebno su važne za građevinske radnike. Sada se pojavila i „pametna kaciga“ koja ima višestruku funkciju.

Dizajn kaciga se nije značajno menjao otkako su se pojavile 1919. godine, ali je značajan korak napravila kanadska kompanija za komunikacije Jannatec Technologies iz Sudburyja u Ontariju, koja se specijalozovala za komunikacije u industriji rudarstva.

Jannatec je dizajnirao ENSO SmartHelmet kacigu, koja unapređuje sigurnost korisnika i opremljena je kamerama, telefonskom vezom, osvetljenjem i sistemom za praćenje kontakata, što je veoma korisno u vreme pandemije koronavirusa.

ENSO SmartHelmet je poput „mobilnog telefona na glavi“, poručio je Jannatecov projekt menadžer Mark Burnett.

Ova kaciga unapređuje komunikaciju i nudi različite usluge, a može da funkcioniše i duboko ispod površine i da omogući rudarima da bolje vide zahvaljujući LED osvetljenju pod uglom od 360 stepeni. Takođe, omogućeno je RFID tagovanje (radiofrekvencijska identifikacija), a poseduje sistem detektovanja kontakata, biometrijski sistem, mogućnost fotografisanja i snimanja videa, i još mnogo toga.

Senzor za detektovanje kontakata je unapređen zbog pandemije koronavirusa, a kada se distanca između rudara smanji ispod dva metra, LED osvjetljenje se u potpunosti upali kao vid upozorenja.

Sistem praćenja kontakata je direktno povezan s bazom na površini, a te informacije se čuvaju kako bi se znalo gde se ko kretao i u koje vreme. To je važno za sigurnost rudara tokom rada, ali i u slučaju eventualne zaraze koronavirusom.

E2 portal   (Klix)