UREĐENJE ZELENIH POVRŠINA U BEOGRADU

Beograđani su ove godine, kao i prošle, imali priliku da na adresu Gradske uprave šalju predloge za trošenje budžeta. Na inicijativu građana od prošlogodišnjih predloga realizovano je najviše iz oblasti uređenja zelenih površina, koje su sudeći, prema sugestijama, najviše nedostajala stanovnicima glavnog grada. Tako je nedavno otvoren Plato Raše Popova u Ulici 27. marta realizovan na predlog sugrađana prošle godine.

Prema podacima Gradske uprave, i predlozi prošle godine mahom su se odnosili na komunalne probleme, Zelenilo je imalo pune ruke posla. Kako objašnjavaju u ovom gradskom preduzeću, svi radovi na javnim zelenim površinama, izvedeni su na zahtev građana, a na realizaciju većine, čekali su godinama.

– Sugrađani su nam sugerisali i tražili sanaciju šetališta „Lazaro Kardenas“ – navode u JKP Zelenilo Beograd.
– Ovi obimni radovi su započeli u toku 2019. godine i izvode se u tri faze. Do sada su izgrađena tri dečja igrališta, teniski teren, postavljena su dva stola za stoni tenis, sanirane su pešačke komunikacije. Osim toga, izgrađen je fitnes teren i teren za boćanje, basket sa tribinama, kao i za mali fudbal i odbojku.

I uređenje platoa u Ulici 27. marta bila je ideja Beograđana, navode u Zelenilu. Na platou je postavljen i spomenik Raši Popovu od šrafova, matica i raznih čeličnih elemenata iz ruke umetnika Borisa Deheljana. Građani su inicirali da se kiosci koju su tu bili ranije poruše i izgradi neki novi javni prostor. Na platou površine oko 2.700 kvadrata je prostor sa travnatom površinom, 30 novih stabala, žardinjerama i 27 klupa.

Na inicijativu komšija izgrađena su dečja igrališta na uglu ulica Zrmanjske i Kirovljeve, Luke Vojvodića, Serdara Janka Vukotića 4, Stjepana Filipovića 28, Vojvode Stepe 276, kao i u naselju Rakovica Selo, u Ulici Bulevar JNA 66.

– Na lokacijama Bulevar Mihajla Pupina 173, Blok 2, Dragiše Brašanova 16 do 18, Marka Milanovića 10 i u Pančićevom parku izgrađeni su fitnes tereni – navode u Zelenilu. – U Braće Jerković na broju 145, 223, 225 urađena je sanacija stepeništa, a u Bogdana Žerajića 15 su sanirane pešačke staze. U Ulici braće Srnić je rešeno odvodnjavanje vode sa pešačkih komunikacija.

E2 portal   (Građevinarstvo)