PAMETNA RUKAVICA ZA POMOĆ SLEPIMA I SLABOVIDIMA

Pametna rukavica, elektronski asistivni uređaj, pomaže slepim i slabovidim osobama da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti.

U poređenju sa drugim uređajima koji, mahom imaju jednu funkciju, rukavicu koju je osmislio domaći startap EasyTech, koji čine Nikola Krstić i Igor Sužnjević, odlikuje multifunkcionalnost.

Naime, neke od funkcija rukavice su orijentacija u prostoru gde ona vibrira, što je osoba koja je nosi, bliža prepreci. Tako, po istom principu, radi i detekcija intenziteta svetlosti, a, osim toga, rukavica može da detektuje i izgovori ime boje, koliko je sati, koji je datum, kao i da pomogne osobi koja se izgubila uz pomoć panik tastera. Rukavica, takođe, prepoznaje lica i emocije.

– Na tržištu asistivne opreme prodaju se uređaji sa jednom funkcijom, što znači ako želite da saznate koja je boja u pitanju koristite jedan uređaj, kada želite da saznate koliki je intenzitet svetlosti koristite drugi, dok ćete kod nas imati na jednom uređaju više od deset funkcija.

Jedini multifunkcionalni uređaj na tržištu je mobilni telefon, ali, da biste koristili neke funkcije morate stalno vaditi telefon iz džepa, iz torbe, ulaziti u nekoliko aplikacija, dok to kod nas možete učiniti klikom na taster na rukavici, objašnjavaju za Ekapiju iz tima EasyTech.

Rukavica, trenutno, nije dostupna na tržištu, ali, u planu je izlazak na domaće tržište do kraja 2019. godine, okrivaju za eKapiju. Predviđena cena je između 350 i 400 eur.

Na pitanje kolika investicija je potrebna za realizovanje ovog projekta, iz tima kažu da će investicija biti potrebna, ali da je jedan od prioriteta, osim investicije, znanje i iskustvo partnera.

– Investicija će verovatno biti potrebna prilikom ulaska na neko veliko tržište i sada ne bismo spekulisali kolika je to tačna cifra, jer, kada tražite investitora ne tražite ga samo zbog novca, već i zbog njegovih kontakata, znanja i drugih poslovnih stvari.

 

E2 portal   (Ekapija)