TRKAČKA ELEKTRO FORMULA I SOLARNI BROD NOVI PROJEKTI STUDENATA IZ BEOGRADA

Električna Strela je novi Formula student tim koji radi na razvoju i izradi prvog trkačkog elektro vozila u Srbiji. Osnovan je u oktobru 2018., a već u julu ove godine učestvuje na prestižnom Formula student takmičenju u Silverstonu u Velikoj Britaniji, gde će predstaviti idejni projekat. Izrada prve elektro formule planirana je do februara 2020. godine, saopštio je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Naime, električna strela imaće kompozitni mononok iz jednog dela, što u Srbiji do sada nije napravljeno, pogon na sva četiri točka, veliki paket baterija sa 700 ćelija, što daje blizu 600 V i 7,7 kWh kapaciteta i niz drugih inovacija.

– Elektro tim osnovali su nekadašnji članovi Formula Student tima „Tenfor Drumska Strela“. Oni su razvili prethodni idejni projekat elektro-vozila koji je 2016. osvojio 3. mesto u klasi 2 na takmičenju u Italiji. Na projektu Električne Strele radi oko 40 studenata sa Mašinskog i još osam fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njihov glavni zadatak je da do februara naredne godine razviju i konstruišu kvalitetno i inovativno trkačko vozilo na elektro pogon koje će se u sezoni 2020 nadmetati u klasi E-formula sa više od 150 timova iz celog sveta – saopštio je Mašinski fakultet.

U timu su uvereni da će njihovo vozilo odgovoriti svim zahtevima takmičenja u kojem se, osim statičkih, ocenjuju i dinamičke discipline – izdržljivost, sprint, vožnja osmice, ubrzanje i efikasnost.

Solarni brod – Novi izazov studenata brodogradnje MF

Solarni brod, koji se sam snabdeva energijom, novi je projekat studenata brodogradnje Mašinskog fakulteta u Beogradu, sa kojim će učestvovati na prestižnom takmičenju Solar & Energy Boat Challenge 2020. u Monaku.

– Prvi nacrti broda su gotovi, ali timu predstoji još dosta posla. Novina je da će ovim plovilom upravljati čovek. Brod će biti dugačak oko sedam metara, a njegov trup optimizovan za upotrebu hidrokrila, čija je osnovna funkcija da smanje otpor pri velikim brzinama izdizanjem trupa broda iznad vode. Na proširenoj palubi nalaziće se solarni paneli za napajanje pogona, a snaga motora biće oko oko 6 kW.

Budući brodograđevni inženjeri, članovi Confluence Belgrad tima vredno rade i na izradi nove serije brodova „Sava“ i „Dunav“ za Hydrocontest 2019 – međunarodno takmičenje studenata brodogradnje, na kojem su prošle godine osvojili prvo mesto u jednoj od kategorija.

Ovi mladi entuzijasti od novembra 2016. godine rade na razvoju naprednih i energetski efikasnih plovila.

E2 portal   (Ekapija)