PAMETNE KUĆE

Pametna kuća je obično nova kuća posebno umrežena kako bi se omogućilo korisnicima da daljinski kontrolišu ili programiraju niz automatskih kućnih elektronskih uređaja unošenjem jedne komande. Na primer, vlasnik kuće dok je na odmoru može da koristi pametni telefon za upravljanje kućnim sigurnosnim sistemom, kontroliše merač temperature, uključuje ili isključuje uređaje, kontroliše osvetljenje, programira kućni bioskop ili sistem za zabavu, i obavlja razne druge zadatke.

Polje kućne automatizacije se brzo širi. Kućna mreža obuhvata komunikacije, zabavu, sigurnost i informacione sisteme.

Pametni dom svojim vlasnicima pruža udobnost, sigurnost, energetsku efikasnost (niske operativne troškove), bez obzira da li se neko nalazi u kući. Termin „pametna kuća“ se koristi za definisanje prebivališta u kojem se nalaze osvetljenje, grejanje, klima uređaji, televizori, računari, audio i video sistemi, koji su sposobni da komuniciraju međusobno, i da se daljinski kontrolišu uz vremenski raspored, iz bilo koje prostorije u kući, kao i sa bilo koje lokacije na svetu uz pomoć interneta i telefona.

Instalacija pametnih proizvoda pruža kući i korisnicima različite benefite – iste benefite koje su nam tehnologije i računarstvo doneli pre 30-ak godina – pogodnost uštede vremena, novca i energije.

Još jedna važna karakteristika pametnih kuća je očuvanje ograničenih resursa zemlje. Sve više ljudi postaje svesno mogućnosti da grade „zelene“ i „pametne“ kuće korišćenjem kućnih kontrolera integrisanih sa svim kućnim podsistemima kako bi se povećale uštede kontrolisanjem rasvete, prozorskih obloga, grejanja, hlađenja, ventilacije. Mnogi kućni kontroleri imaju ugrađene sisteme za praćenje pomoću kojih izračunavaju i kontrolišu sve povezane uređaje, dajući vlasniku povećanu svest i znanje kako bi se izvršile izmene po potrebi. Ovim sistemima se čak može pristupiti i preko interneta bilo gde na svetu, tako da vlasnici kuća mogu prilagoditi preko interneta bilo gde na svetu, tako da vlasnici kuća mogu prilagoditi potrošnju bilo gde na svetu.

E2 portal