POŽAREVAC DOBIJA RECIKLAŽNI CENTAR

Kod gradske deponije „Jeremijino polje“ u Požarevcu, gradi se reciklažni centar komunalnog otpada, koji treba da se završe do 15. decembra. On će zauzeti površinu od jednog hektara i imaće 11 objekata, neophodnih za sortiranje i baliranje otpada, koji će se potom odvoziti na regionalnu deponiju u Lapovo. Prema rečima Miodraga Mutavdžića, predstavnika firme Beohidro koja obavlja stručni nadzor, završeno je oko 65% radova, nakon kojih će krenuti montiranje opreme.

– Tokom prve godine rada, ovde će se obavljati reciklaža oko 40.000 tona otpada, a naredne godine ta količina povećaće se na 50.000 tona – rekao je Mutavdžić.

On je dodao da se u Srbiji prikuplja oko 65% otpada, dok je recikalaža još uvek u začetku.

– Reciklažni centar počeće sa radom naredne godine i u njemu će raditi 20 ljudi. Uskoro sledi sastanak sa čelnicima opština Veliko Gradište i Golubac radi dogovora, jer će i oni biti korisnici ovih objekata – rekao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

On je dodao da će se, nakon izgradnje reciklažnog centra, obaviti sanacija i rekultivacija postojeće deponije „Jeremijino polje“, koja već godinama radi samo uz privremene dozvole. Osim iz gradskih naselja, prikupljanje otpada obavljaće se i u selima, a svi građani dobiće tipske kontejnere za razdvajanje otpada po vrstama.

Cena 200 miliona

Izgradnja reciklažnog centra i transfer stanice, koju izvodi firma Bauwesen iz Lazarevca, košta 200 miliona dinara i tu sumu obezbeđuje grad Požarevac, iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

E2 portal   (Večernje novosti)