PAMETNE VODOVODNE MREŽE

Zbog velikih napora da se smanje gubici vode, poveća efikasnost rada, očekuje se da se do 2022.godine proširi tržište globalnih pametnih vodovodnih mreža, i da se povećaju prihodi sa 1.1 milijardu godišnje, koliko je iznosilo prošle godine, na 3,3 milijarde.

Najveći rast se prognozira u Severnoj Americi, od ukupno 60%, dok će ostalih 40% podeliti Evropa i Azija.
Iako je industrija vode konzervativna, ipak su neke promene neophodne. Pametne vodovodne mreže su neizostavan deo prelaza industrije u poslovanje usmereno na podatke, koje dobijaju prednost zahvaljujući pametnim uređajima i IT-u.

Brza urbanizacija dovodi do inovacija i rasta pametnog tržišta voda. U narednih 40-50 godina, uz ostale osnovne usluge, pitka voda i servisi za otpadne vode će biti potrebni za 3 milijarde ljudi koji će živeti po gradovima.

Kada se govori o održivosti gradova, jedna od glavnih tačaka je upravo voda. Potrebna je zamena zastarele opreme, ugradnja nove. Pametne vodovodne mreže se zasnivaju na kombinovanju tehnologija, i igraju ključnu ulogu u očuvanju vode.

Pametni merači su predvodnici za implementaciju pametnih vodovodnih mreža. Sastavni deo praćenja mreže podataka za upravljanje vodosnabdevanjem uključuje nadzor, praćenje kvaliteta vode, otkrivanje curenja i upravljanje pritiskom.

Prelaskom na pametne vodovodne mreže dobija se veliki broj dobavljača za servis i tehnologiju, uključujući servise za vodu, kompanije za IT softver, za prodaju merača za vodu itd. Ono što je fokus mnogih prodavača, to su tri ključna područja:

1. Integrisana rešenja za upravljanje vodama: u naredne 3-5 godina se očekuje postepeno sjedinjenje dobavljača i pojava integrisanih rešenja za upravljanje vodama.

2. Komunikacijska infrastruktura: proširenje rešenja za pametne vodovode i upravljanje aplikacijama pruža mogućnosti i za postojeće davaoce usluga komunikacija, ali i za one nove.

3. Davanje podataka: nove analitičke sposobnosti na tržištu pametnih vodovodnih mreža. Mnogi se trude da prošire trenutno znanje i stručnost na ulogu u širem upravljanju podacima i analitiku u industriji.

E2 portal