PAMETNI PARKING U BEOGRADU

pametni parking
Pametni parking u Beogradu

Ugradnjom prvih parking senzora u asfalt u Kursulinoj ulici, na potezu od Njegoševe do Krunske ulice, JKP „Parking servis“ je juče započeo uvođenje Sistema za praćenje slobodnih parking mesta, na kome bi Beogradu pozavideli mnogi evropski gradovi.

Sistem vozačima omogućava da u realnom vremenu imaju informaciju o slobodnim parking mestima na ulicama, prikazanu na info tablama, koje se nalaze na raskrsnicama. Na taj način će vozači, koji su do sada u proseku po 40 minuta kružili u potrazi za slobodnim parking mestom, lakše i brže parkirati, smanjiti izdatke za gorivo, kao i emisiju štetnih gasova.

Svako parking mesto ima sopstveni senzor, koji je lak za postavljanje, utiskuje se u asfalt, otporan je na različite vremenske uslove, ima bateriju koja traje i do 10 godina. Senzori detektuju vozilo na određenom parking mestu i šalju informaciju do servera, koja se veoma lako integriše u Parking Menadžment Sistem.

U prvoj fazi, do 15. aprila, na Vračaru će biti postavljeno 250 parking senzora, a do kraja meseca, na potezu između Mekenzijeve, Krunske, Beogradske i Kursuline ulice ukupno 1.000 senzora.

Svakodnevno, putem flajera i SMS poruka, obaveštavamo vozače o uvođenju novog sistema uličnih parking senzora i molimo za razumevanje zbog eventualnog pomeranja (prenosa) njihovog vozila sa jednog parking mesta na drugo parking mesto u neposrednoj blizini.

E2 vesti   (Telegraf.rs)