UŠTEDA ENERGIJE U POTKROVLJU

usteda energije
Ušteda energije u potkrovlju

Ukoliko stanujete u potkrovlju, sami najbolje znate da su u njemu temperature nepodnošljive u najtoplijim i najhladnijim mesecima u godini.

Nepravilna izolacija potkrovlja je široko rasprostranjen problem, obično izazvan prisustvom previše vazduha, ali takođe i mnogo vazduha odlazi zbog neodgovarajuće izolacije na podu potkrovlja. Potkrovlje treba da diše, ali samo ako postoji debeo sloj izolacije između plafona i poda.

Stručnjaci kažu da stambene prostorije treba da budu zatvorene sa svih strana. Glavni problem je  što toplota prirodno teče iz zagrejanog u hladniji prostor. Tokom zime, zagrejan vazduh pokušava da dopre do najudaljenijih delova kuće, nezagrejanog potkrovlja, podruma ili garaže. Leti je obrnuto, pa toplota spolja, ulazi u već zagrejane delove. Najveći deo prenosa toplote se odvija u potkrovlju.

Uloga izolacije je da spreči ovu neželjenu cirkulaciju u vašem domu. U kombinaciji sa adekvatnom ventilacijom, pravilna izolacija pomaže da vaš dom zadrži prijatnu, ujednačenu temperaturu tokom cele godine, sa znatno manjom upotrebom sistema za grejanje i hlađenje. Kao bonus, izolacija može da deluje kao amortizer zvuka, pa pomaže da vam dom bude tiši.
Možda mislite da je energetski efikasno ono potkrovlje koje je zaptiveno od spoljašnjeg vazduha, ali to nije slučaj. Pravilna ventilacija potkrovlja je potrebna ne samo po građevinskim propisima, nego je sastavni deo energetski efikasnih rešenja za potkrovlja.

U toplim mesecima, adekvatna ventilacija sprečava pregrevanje u potkrovlju, čime se smanjuje opterećenje na vašem sistemu za hlađenje. Pri hladnijem vremenu, izvlači topao vazduh od tuširanja, kuvanja. Ako nije dobra ventilacija, dolazi do kondenzacije vlage na hladnijim površinama, ulazi u krov i izolaciju, i to može da postane veliki problem. Pravilna ventilacija štedi vaš novac tokom cele godine.

Uz pravilnu izolaciju i odgovarajuću ventilaciju, dobri prozori su neophodni za uštedu energije u vašem potkrovlju. Energetski efikasni prozori takođe smanjuju vaše račune. Oni smanjuju prenos toplote kroz staklo i ram, što rezultira i manjom potrošnjom energije. Potkrovlja, kao i stanovi generalno, mnogo toplote gube kroz prozore. Postavite krovni prozor sa duplim staklom, i uštedećete preko 100 eur godišnje na računima za struju; imaćete manje promaje i „hladnih tačaka“, smanjuje se kondenzacija, a takav prozor sa dvostrukim zastakljenjem bi trebalo da traje i preko 20 godina.

E2 vesti