ZELENI KROVOVI

zeleni krovovi
Zeleni krovovi

Zeleni krov je krov zgrade koji je delimično ili potpuno obrastao vegetacijom, zasađenom preko vodootporne membrane. Bašte na krovovima, gde se biljke drže u saksijama, se ne smatraju pravim  zelenim krovovima. Zeleni krovovi služe za sakupljanje kišnice, obezbeđuju izolaciju, predstavljaju stanište za neke životinje, izuzetno prijaju estetski oku i smanjuju stres, te ublažavaju toplotni efekat.

Termin „zeleni krovovi“ takođe može da označi krovove koji koriste neke od oblika zelene tehnologije, kao što su solarni termalni kolektori, ili fotonaponski paneli.

BENEFITI ZA ŽIVOTNU SREDINU

Zeleni krovovi se koriste da smanje toplotu, da smanje gubitak toplote i potrošnju energije zimi.
Smanjuju hlađenje od 50-90%, pogotovo ako su zastakljeni i tada deluju kao rezervoar toplote. Koncentracija zelenih krovova u urbanom području može čak da smanji i prosečnu temperaturu u tom mestu tokom leta.
Filterišu zagađivače i ugljen dioksid iz vazduha, pa je tako i niža stopa bolesti poput astme.
Pomažu izolovanju zvuka u zgradi, zemlja pomaže da se blokiraju niže frekvencije, a biljke blokiraju više frekvencije.
Ako su pravilno postavljeni, mogu da doprinesu dobijanju LEED poena.
Zeleni krovovi ne samo da zadržavaju kišnicu, nego i služe kao prirodni filteri za vodu koja isteče.
Mnogi zeleni krovovi zadrže i do 75% kišnice, postepeno je oslobađajući nazad u atmosferu putem kondenzacije i isparavanja.
Zeleni krovovi su staništa za biljke, insekte i životinje koje inače imaju ograničen prostor za život u urbanim područjima. Utvrđeno je da se čak i na visokim zgradama od više od 20 spratova na zelenim krovovima nalaze insekti, ptice, pčele i leptiri.

PREDNOST ZELENIH KROVOVA

Zeleni krov može da produži životni vek krova i do 20%, prekrivajući ga bujnom vegetacijom. Postavljanje zelenog krova povećava vrednost same zgrade za oko 7%.
Smanjena potrošnja energije je takođe jedan od benefita zelenih krovova. Zgrada bolje drži toplotu tokom hladnih zimskih meseci, dok tokom letnjeg perioda apsorbuje sunčevo zračenje. Smanjenjem energetskih potreba jedne zgrade tokom cele godine, postižu se značajne uštede.

MANA ZELENIH KROVOVA

Glavni nedostatak zelenih krovova su sami troškovi postavljanja, pošto može da košta duplo više od postavljanja običnog krova. Zgrada mora da bude izuzetno jaka da bi izdržala težinu, i potrebno je dodatno novca za održavanje takvog krova. Još jedna od mana je prisustvo raznih insekata koji mogu da ulaze u stambeni prostor kroz otvorene prozore.

E2 vesti