PAMETNO ZELENO OSTRVO U GRČKOJ

26
Foto: Volkswagen

Grčka je počela transformaciju ostrva Astipalea u Egejskom moru u evropsko “Zeleno ostrvo”, a detalje projekta predstaviće grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Cilj je da sve aktivnosti na tom malom ostrvu jedinstvene lepote na jugoistoku Grčke, u arhipelagu Dodekaneza, između Naksosa i Rodosa, pokreće obnovljiva energija, od struje do saobraćaja.

Od 1.500 automobila koliko ima na ostrvu, 1.000 će odmah biti zamenjeno električnim vozilima. Prvih šest stanica za punjenje njihovih baterija je već postavljeno na ostrvu, a vlada će obezbediti grantove za lokalne stanovnike da pređu na električne automobile i bicikle.

Plan je da do 2026. godine svi autobusi na ostrvu budu bez vozača, a za to će biti potrebno promeniti infrastrukturu i uvesti tehnologiju 5G.

Projektom je predviđena izgradnja hibridne elektrane koja će koristiti obnovljivu energiju, vetrogenerator, fotonaponski park i akumulatore, a koja će obezbeđivati struju 24 sata dnevno.

Nemački proizvođač automobila Folksvagen je već donirao četiri električna vozila za lokalnu policiju, obalsku stražu, službu civilnog vazduhoplovstva i opštinu Astipalea.
Astipalea se prostire na površini od 97 kvadratnih kilometara i ima oko 1.300 stanovnika.

E2 portal   (Beta)