PANDEMIJA PROUZROKOVALA SMANJENU POTROŠNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

U brojnim evropskim zemljama zabeležen je pad potrošnje električne energije zbog globalne pandemije koronavirusa, a posebno je primetan u Italiji, koja je najviše pogođena zemlja u Evropi, gde je potrošnja prošle sedmice pala za 19,5%.

Mere za suzbijanje koronavirusa u velikom broju zemalja uključuju zatvaranje prodavnica, restorana i tržnih centara, smanjenje ekonomskih aktivnosti, što je i dovelo do dramatičnog pada potrošnje električne energije.

Na potrošnju je takođe uticalo i to što je niz zemalja doneo mere zabrane kretanja kako bi sprečilo širenje virusa.

Prema podacima Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) u periodu od 16. do 20. marta 2020. godine potrošnja električne energije u Italiji zabeležila je pad od 19,5 odsto na sat u proseku.

Prosečna potrošnja na sat iznosila je 28,7 GW u odnosu na 35,2 GW u istoj sedmici prošle godine.

Potrošnja električne energije u Francuskoj takođe je pala za 16,5% u istom periodu, posebno nakon što je ta zemlja 17. marta počela da ograničava kretanje stanovništva. U Španiji se potrošnja u istom periodu smanjila za 7,8%.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila „globalnu pandemiju“. Od KOVID-19 u svetu je umrlo više od 14.000 ljudi, a potvrđeno je preko 300.000 slučajeva zaraze koronavirusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Takođe, SZO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu.

E2 portal   (Energetika.ba)