PARIZ ZABRANJUJE DO 60% AUTOMOBILA ZBOG TOPLOTNOG TALASA

Pošto Francuska prolazi kroz rekordni toplotni talas, povećava se značajno i zagađenost vazduha. Rešenje? Zabrana automobila koji nisu eco-friendly – sve dok ne prođu velike vrućine.

Ova zabrana postoji još od 2017.godine, kada su uvedeni stikeri sa brojevima od 0-5 za automobile koji zagađuju vazduh. Najveći zagađivači su imali broj 5, i to su bila dizel vozila, proizvedena 2000.godine ili ranije, i njima je bio zabranjen ulaz u centar Pariza. Ovog jula, zabrana se proširila i na automobile sa brojem 4: dizel vozila, proizvedena između 2001-2005.godine, motore proizvedene pre 2004.godine i kamione koji su proizvedeni između 2006-2009.godine. Njima je zabranjen ulaz u centar grada radnim danima od 8-18h.

Ali, tokom ovih vrelih letnjih dana, zabrana se odnosi i na vozila sa brojem 3, a to uključuje 60% vozila u Parizu. Ovih dana, centrom Pariza mogu da prođu samo električna vozila i vozila na hidrogen, koja nose broj 0, vozila na benzin proizvedena posle 2006. kao i dizel vozila proizvedena 2011. i novija.

Druge mere koje su sprovedene uključuju popust na RER karte, kao i besplatan parking rezidentima, kao bi ih ohrabrili da više koriste javni prevoz.

E2 portal   (Inhabitat)