RASHLADITE DOM I ŠTEDITE ENERGIJU

Stižu nam vreli letnji dani, a sa njima i povećani računi za struju zbog korišćenja klima uređaja. Srećom, postoje načini da se smanji potrošnja energije poboljšanjem energetske efikasnosti u vašem domu. Dajemo vam nekoliko primera šta možete da uradite, a da istovremeno rashladite dom i štedite energiju.

Prva i najvažnije stvar koju bi trebalo da uradite je da pozovete energetskog revizora i da proverite da li negde imate gubitak hlađenja. Uz pomoć infracrvene kamere, oni pronalaze područja gde izolacija nije dobro postavljena.

Zatim bi trebalo da zapečatite sva curenja oko vrata i vodovodnih instalacija. Prema istraživanjima, u skoro svim kućama veliki deo vazduha odlazi kroz rupe oko prozora ili vrata.

Kada ste zapušili sve rupe i sprečili curenje vazduha, trebalo bi da razmislite i o prostorijama koje ne koristite, tako što ćete ih zatvoriti. „Zoniranjem“ vašeg doma, smanjujete površinu koja treba da se rashladi i smanjujete potrošnju energije do 10%.

Dodavanje toplote vašoj kući, dok pokušavate da je rashladite u isto vreme, rezultiraće većom potrošnjom energije. Zato je dobra ideja smanjiti upotrebu rerne i drugih uređaja koji proizvode toplotu.

Redovno čistite filter za vazduh na vašem klima uređaju. Prljavi filteri blokiraju protok vazduha, što dovodi do toga da sistemi rade jače i koriste više energije. Preporučuje se da jednom godišnje pozovete servisera za vaš klima uređaj, kako bi sve funkcionisalo kako treba.

E2 portal   (Chicago Tribune)