ZELENA VOZILA

Zelena vozila, čista vozila ili ekološki prihvatljiva vozila su motorna vozila koja proizvode znatno manje štetnih uticaja na okolinu, u odnosu na tradicionalna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, i koja koriste goriva na benzin i dizel, ili alternativna goriva.
Danas se termin zelenih vozila u određenim državama koristi za bilo kakva vozila koja zadovoljavaju stroge Evropske standarde.

Zelena vozila mogu da se snabdevaju alternativnim gorivima i koriste napredne tehnologije kao što su hibridna električna vozila, vozila na električne baterije, vozila na komprimovani vazduh, vozila na etanol itd.

Takođe, zelenim vozilima se smatraju automobili sa tradicionalnim motorima koji imaju nisku potrošnju goriva, i tako samom niskom potrošnjom poboljšavaju energetsku iskoristivost i smanjuju emisije ugljen- dioksida, pogotovo u transportnom sektoru.

Energetska efikasnost

Automobili mogu tokom životnog veka imati velike uticaje na energetsku efikasnost putem idućih mera.
• Najvažnija mera je korišćenje alternativnog pogona:
o ekonomičan motor koji smanjuje potrošnju benzina (npr. Hibridni automobili na benzin sa elektromotorom) ili onaj koji koristi obnovljive izvore energije tokom svog životnog veka;
o korišćenje biogoriva umesto benzina.
• Pravilno održavanje vozila kao što su pregledi motora, zamena ulja, provera pritiska u gumama, takođe mogu imati veliki uticaj.
• Uklanjanje nepotrebnih delova iz vozila radi smanjenja težine, čime se takođe smanjuje potrošnja goriva.

Vrste

• Pod zelena vozila spadaju vrste vozila koja rade u potpunosti ili delimično na alternativnim izvorima energije za razliku od fosilnih foriva ili onima koji emituju manje CO2 od benzina ili dizela.
• Druga opcija je korišćenje alternativnog sastava goriva u konvencionalnim vozilima na bazi fosilnih goriva tako da rade delimično na obnovljivim izvorima energije. Drugačiji pristup uključuje korišćenje brzog vlastitog prevoza, odnosno koncept javnog prevoza koji nudi automatizovani, stalni prevoz na posebno izgrađenoj saobraćajnoj mreži.

Hibridna električna vozila

• Toyota Auris Hybrid je najprodavaniji hibridni električni automobil u Evropi.
• Hibridni automobili mogu delimično da imaju pogon na fosilna goriva, i delimično na elektromotore ili vodonik.

Vozila na komprimovani vazduh

• Vozila na komprimovani vazduh, vozila na tečni azot i druga, čak i manje zagađuju okolinu od električnih vozila iz razloga što komponente ovakvih tipova vozila mogu da se naprave da budu eco-friendly.

 Poboljšavanje konvencionalnih vozila

• Konvencionalna vozila mogu postati zelena mešajući obnovljiva goriva ili korišćenjem goriva sa manjom emisijom CO2. Tipična vozila na benzinsko gorivo mogu se mešati i do 10 % sa etanolom. Brazil je proizveo automobile koji imaju pogon na čisti etanol, ali su ipak ukinuta iz proizvodnje.

• Vozila na dizel se vrlo često mogu potpuno prebaciti na biodizel, ali biodizelska goriva stvaraju probleme jednostavno iz razloga što uklanjaju sav nakupljeni talog u motoru, zapušuju filtere osim ako se preduzmu mere opreza pri prelazu sa dizelskog goriva u biodizel. Biodizel ima najmanju emisiju CO2 dostupnu za dizelske motore. Dizelski motori su najefikasniji tipovi motora u automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Biodizel je jedini tip goriva dopušten u nekim Severno američkim nacionalnim parkovima jer će bilo kakvo prolivanje biti razgrađeno za 21 dan. Vozila na biodizel i vozila na biljno ulje su proglašena među najzelenijim tipovima vozila na US Tour de Sol takmičenju.

E2 portal