BUDUĆNOST DOLAZI SA 5G MREŽOM

Uvođenjem prve bazne stanice pete generacije mobilne mreže (5G) u Beogradu odškrinuta su vrata života kao iz naučne fantastike. Osim nezamislivo brzog prenosa podataka, koji će skoro pa izbrisati granicu između virtuelnog i realnog, u bliskoj budućnosti 5G će doneti novine u svakodnevnom životu, pa će odlazak na posao, kupovina, vožnja kroz grad, biti potpuno automatizovani, pišu Večernje novosti.

Vozila bez šofera, operacija „na klik“ ili mogućnost da frižider sam poruči namirnice iz marketa, moglo bi da zaživi za manje od 50 godina.

– Razlika u odnosu na dosadašnje mreže je u tome što 5G može da podrži hitne servise, alarme, intervencije. Očekuje se da omogući široku primenu novih tehnologija, kao što su autonomna vozila ili „Internet of everything“ – rekao je prof. dr Aleksandar Nešković, šef Katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Na razvijanju električnih vozila koja se kreću bez volana i vozača već rade velike automobilske industrije.

– Vozila neće imati čak ni volan i moći će sama da parkiraju. Recimo, auto će da vas odveze do posla, a potom da se sam vrati kući i odveze vašu decu u školu. Biće isprogramiran tako da zna rutu kojom se vi krećete. Intenzivno se radi na tome i verujem da će ta vozila u bliskoj budućnosti moći će da se kupe za oko 15.000 EUR – dodaje Nešković.

Novom generacijom prenosa podataka omogućiće se da se operacije bez problema obavljaju na daljinu. Sem toga, sve više se ide ka konceptu pametnih gradova.

– Više neće biti potrebno da se pacijent transportuje u drugi grad ili državu, i tako rizikuje život, već će instrumemntima moći da se upravlja iz ordinacije i operacione sale na daljinu. Sa druge strane, koncept pametnih gradova podići će se bezbednost građana na viši nivo, pa će softver upravljati i semaforima – kaže Aleksandar Nešković.

E2 portal   (Večernje novosti)