HLADNI KROVOVI

Hladni krov je dizajniran tako da reflektuje više sunčeve svetlosti, a apsorbuje manje toplote nego standardni krov. Hladni krovovi mogu da budu izrađeni od visoko reflektujućeg tipa boje, pokrivača lima ili visoko relfektujućih ploča ili šindri. Skoro svaka vrsta zgrade može da ima benefit od hladnog krova, ali treba uzeti u obzir klimu i druge faktore, pre nego što odlučite da ga postavite.

Kao što je preporučeno da leti nosite svetliju odeću, tako su i materijali koji hlade krov napravljeni da reflektuju više sunčeve svetlosti i apsorbuju manje toplote. Standardni ili tamni krovovi mogu da dostignu temperaturu od 65 stepeni Celzijusa ili više na letnjem suncu. Hladni krov pod istim okolnostima može da ima temperaturu od 10 stepeni i da sačuva energiju i novac tako što će se manje koristiti klima uređaji.

Benefiti hladnih krovova
Hladan krov može da pruži brojne pogodnosti jednoj zgradi i njenim stanarima:
– Smanjenjem računa za energiju smanjenjem potrebe za klima uređajima
– Poboljšanjem unutrašnje udobnosti za prostore koji nisu klimatizovani, kao što su garaže ili pokrivene terase
– Smanjenjem temperature krova, što može da produži životni vek krova
– Hladni krovovi doprinose i životnoj sredini, posebno kada ih više zgrada u jednoj zajednici ima
Hladni krovovi mogu da:
– Smanje lokalnu temperaturu vazduha
– Dovode do niže potrošnje električne energije
– Smanjuju štetne emisije iz elektrana, uključujući ugljen-dioksid, sumpor dioksid, živu i smanjuju upotrebu klima uređaja u zgradama

Vrste hladnih krovova
Postoji više vrsta krovnih sistema, ali površina koja je izložena suncu je ona koja određuje da li je krova hladan ili ne. Obično možete da napravite novi li postojeći krov hladnim odabirom odgovarajuće površine. Premazi za hladne krovove su beli ili imaju posebne reflektivne pigmente koji odražavaju sunčevu svetlost. Premazi štite krovnu površinu od ultaljubičastih zračenja i hemijskog oštećenja, a neki nude i zaštitu od vode. Dostupni su za većinu krovova.

Odluka da li postaviti hladan krov
Kada odlučujete da li da postavite hladan krov, morate da utvrdite da li će trošak da opravda uštedu energije. Koliko energije ćete da uštedite zavisi od nekoliko faktora, kao što je klima u vašem domu i okruženju, koliko dobro je izolovan vaš trenutni krov, vrsta krova koji imate i efikasnost vašeg sistema za grejanje i hlađenje.

Ako gradite nov dom, u fazi planiranja možete da odlučite koju vrstu krova ćete postaviti i da li vam je neophodan hladan krov. Ako želite da postojeći krov pretvorite u hladan, imate tri osnovne opcije:
Na krov montirajte specijalni materijal koji reflektuje toplotu
Prekrijte krov novom hidroizolacionom površinom
Zamenite krov hladnim

Ako je vaš krov u lošem stanju, onda je najbolje da ga ponovo pokrijete ili zamenite.

Troškovi i uštede
Hladan krov ne mora nužno da košta više od klasičnog, pogotovo ako postavljate novi ili menjate postojeći. Međutim, pretvaranje standardnog krova koji je u dobrom stanju, u hladan krov, može da bude veoma skupo. Veliki troškovi uključuju instalaciju i održavanje. Dodatni troškovi su specijalni materijali i rad.

Hladni krovovi štede novac na nekoliko načina, uključujući energiju, popuste i podsticajne programe (u Americi). Postoji i kalkulator hladnog krova, koji može da izračuna kolike su uštede.

Klima i životna sredina
Klima je važan faktor pri odluci instaliranja hladnog krova. Hladni krovovi ostvaruju najveću uštedu u toplim klimatskim uslovima, ali mogu povećati troškove energije u hladnijim klimatskim uslovima.

Kontrola vlage
U toplim, vlažnim mestima, hladne krovne površine mogu da budu podložnije rastu algi i plesni, nego topli krovovi. Pojedini krovni premazi uključuju specijalne hemikalije koje sprečavaju plesni ili rast algi tokom nekoliko godina.

U hladnim klimatskim uslovima, krovovi mogu da akumuliraju vlagu kroz kondenzaciju, i moguće je da su hladni krovovi podložniji akumulaciji vlage, nego tamni krovovi istog dizajna. Kondenzacija može da se izbegne korišćenjem odgovarajućih tehnika pri projektovanju.

E2 portal