PLUTAJUĆE EKO KUĆE

Sa 7,8 milijardi ljudi koji nastanjuju zemlju i uz rast nivoa mora i okeana (20-90 cm u 21.veku), stručnjaci imaju zadatak da osmisle novi, održivi način za život. Italijanski dizajner Giancarlo Zema i belgijski arhitekta Vincent Callebaut su osmislili dva odvojena, ali jednako efikasna koncepta dizajna, koji mogu da reše problem prekomerne populacije, ali i krize klimatskih izbeglica.

Eco-friendly koncepti dizajna 

Zemin „Waternest 100“ je eco-friendly kuća na solarni pogon, napravljena od recikliranog lameliranog drveta i aluminijumskog trupa. Callebautova kreacija je malo ambicioznija – plutajući ekopolis, nazvan „Lilypad“ – dizajniran specijalno za izbeglice pogođene ekološkom katastrofom. Oba koncepta remete zelenu građevinsku industriju, ali i pružaju sofisticirano rešenje za povećanje nivoa vode.

Waternest je napravljen od ekoloških materijala, i može da se 98% reciklira. Napaja ga 60m2 solarnih panela, postavljenih na krovu, koji proizvode 4kWp, što ga čini samodovoljnim izvorom energije. Može da se postavi duž reka, jezera, uvala – sve dok je voda mirna.

Sa druge strane, Lilypad je  plutajući ekopolis za ljude koji su izbegli eko katastrofu. To je samoodrživ amfibijski grad, koji vodi računa o klimi, biodiverzitetu, vodi i zdravlju. Integriše sve održive izvore energije: solarnu, termalnu, energiju vetra, hidrauličnu energiju, biomasu. Potpuno je održiv, sa nultom emisijom ugljenika. Lilypad je ekološka utopija koja proizvodi više energije, nego što je troši.