PARIZ ZABRANJUJE TURISTIČKE AUTOBUSE U CENTRU GRADA

Gradska uprava Pariza planira da zabrani ulazak turističkih autobusa u centar francuske prestonice kako bi podstakla posetioce da hodaju, voze bicikle ili koriste usluge javnog prevoza, izjavio je zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar za list Parizijen.

On je rekao da uprava želi da odgovori na žalbe u vezi sa neprijatnostima koje je prouzrokovao masovni turizam i da situacija u Parizu nije toliko loša kao u Veneciji ili Barseloni, ali da su Parižani zabrinuti zbog priliva turističkih autobusa.

– Ne želimo više totalnu anarhiju turističkih autobusa u Parizu. Autobusi više nisu dobrodošli u samom srcu grada – istakao je Gregoar.

Gregoar kaže da gradska uprava čeka donošenje zakona kako bi se smanjilo saobraćanje autobusa i da će napraviti mesta za parking izvan grada da ta vozila ne bi više ulazila u centar Pariza.

– Turisti mogu, kao i svi ostali, da se prebace na načine kretanja koji odgovaraju životnoj sredini ili da koriste javni prevoz – rekao je Gregoar i dodao da bi turistički vodiči trebalo da se prilagode organizovanjem biciklističkih tura ili pešačenja sa slušalicama na ušima.

Kako navodi Srna, Pariz je ispresecan desetinama autobusa na sprat koji prevoze turiste od jednog spomenika do drugog, kao i međunarodnim turističkim autobusima kojima u Pariz dolaze turisti iz raznih delova Evrope.

Prošle godine je Pariz i okolinu grada posetilo rekordnih 50 miliona ljudi.

E2 portal   (Tanjug)