PASIVNA KUĆA U ČEŠKOJ KORISTI TEHNOLOGIJU DA RECIKLIRA TOPLOTU

Jedinstvena lokacija i ekološki, pasivni dizajn kuće su ono što definiše ovaj dom, koji se nalazi na granici Češke i Nemačke. Nalazi se na nadmorskoj visini od 750 metara, usred grebena unutar planine Ore, i spolja izgleda kao moderna kuća. Međutim, unutra ćete naći rustičan dizajn, sa svetlim bojama, staklom i drvetom. Kuća ima sertifikat pasivne kuće.

Tehnika pasivne kuće drastično smanjuje uticaj na životnu sredinu, tako što u suštini ponovo koristi toplotu koju proizvode električni aparati (frižideri, peći, čak i kompjuteri), da bi se zagrejala kuća. Ventilacioni sistem se koristi za snabdevanje svežim i čistim vazduhom.

Za pasivnu kuću su neophodni kvalitetni prozori i dobra izolacija, kako toplota ne bi „bežala“. S druge strane, pasivna kuća je dizajnirana da održava vaš dom udobnim i tokom toplih, letnjih meseci. Dakle, umesto da se koristi odvojeni uređaj za grejanje/hlađenje, pasivna kuća reciklira toplotu koja se već generiše. Rezultat je energetski efikasan dizajn, koji smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

Za eksterijer doma je korišćeno drvo, obojeno tehnikom zagrevanja, koja eliminiše potrebu za sintetičkim lakovima. Lokacija doma i veliki prozori obezbeđuju dovoljno sunčeve svetlosti.

E2 portal   (Inhabitat)