PET TOPLANA U SRBIJI RAZMIŠLJA O GREJANU IZ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Pet toplana u Srbiji razmatra da deo energije obezbede iz obnovljivih izvora. Gradovi i opštine kroz Program obnovljivih izvora u daljinskom grejanju i hlađenju na Zapadnom Balkanu mogu da obezbede novac za izradu studija i razvoj projekta.

Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Austrije za ove namene odvojile su 4 mil EUR donacije.

Pančevo, Bor i Novi Sad analiziraju da li je moguće da, umesto gasa ili uglja, radijatore zagrevaju i iz velikih solarno-termalnih postrojenja. Valjevo i Šabac vagaju mogu li da upotrebe toplotne pumpe, koje bi koristile toplotu iz postrojenja za preradu otpadnih voda.

– Svetska praksa pokazuje da treba diversifikovati energetski miks i obezbediti toplotu iz što više različitih obnovljivih izvora – objašnjava za Novosti Bojan Bogdanović, šef projekta.

Dodaje da se tako obezbeđuje sigurna isporuka toplotne energije, a toplana može da bira kada će koji energent koristiti u realnom vremenu.

– Tako štedi novac, jer cene proizvodnje toplotne energije variraju u toku grejne sezone. Solarno-termalna postrojenja mogu da pokriju do 50% ukupne potrebne energije jednog sistema – rekao je Bogdanović.

Dilemu ima li Srbija dovoljno sunca da nam dogreva i stanove zimi, stručnjaci otklanjaju primerom Danske. Ima 30% manje sunčanih sati, a ovakvi sistemi tamo uveliko funkcionišu. Uz solarne panele izrađivali bi se sezonski ukopani rezervoari, u kojima bi se voda do oktobra zagrejala na 90 stepenu, spremna za siguran i ekonomičan start sezone.

E2 portal   (Novosti)