ZELENI KROVOVI U FRANCUSKOJ

Francuski zakon o zelenim krovovima, tačnije, zakon o obnovi biodiverziteta, prirode i pejzaža, hladi gradske ulice, smanjuje troškove grejanja i klimatizacije, zagađenje vode i vazduha, i istovremeno pruža mogućnost za lokalnu proizvodnju hrane i obezbeđuje ekosisteme za ptice, pčele i stotine drugih vrsta.

Brojne prednosti zelenih krovova

U nastojanju da oplemeni betonske džungle i da svoje gradove učini ekološki prihvatljivijim, Francuska je donela zakon kojim se zahteva da se krovovi svih novih zgrada komercijalne namene, potpuno ili delimično prekriju zelenim krovovima ili solarnim panelima. Francuska je tako napravila velik korak prema smanjenju ljudskog uticaja na okolinu i podizanju ekološke svesti. Zeleni krovovi su postali vrlo popularni u Parizu i ostalim francuskim gradovima, pa se čak i vlasnici starih zgrada dobrovoljno pridržavaju zakona, gradeći na svojim krovovima urbane farme i livade.

Zeleni krovovi u gradovima obezbeđuju niz prednosti, i istovremeno poboljšavaju kvalitet života, ispravljajući nedostatke gradskog života. Najpre, zeleni krovovi u nedostatku stabala i ostalog zelenila u gradovima hlade vazduh. Zbog nedostatka vegetacije u gradovima, sunčeva svetlost se ne apsorbuje u dovoljnoj meri, i deluje na zagrevanje i stvaranje fenomena poznatog kao efekt urbanog toplotnog ostrva. Dnevni ciklusi isparavanja zelenih krovova i vertikalnih bašti mogu da ublaže taj efekat.

Zeleni krovovi omogućuju i znatno snižavanje troškova grejanja i hlađenja – u zimskim mesecima pružaju dodatnu efikasnu izolaciju, sprečavajući gubitak toplog vazduha, dok leti upijaju sunčevu svetlost. Na primer, zeleni su krovovi u letnjim mesecima u Kanadi smanjili potrošnju električne energije potrebne za rad sistema klimatizacije i to za preko 75 %.

Važna funkcija zelenih krovova je i pročišćavanje vazduha u gradovima. Bašte na krovovima, kao i vertikalne bašte, apsorbuju CO2 i prašinu, prisutne u urbanom okruženju i proizvode kiseonik, i štite ljude i zgrade od štetnih sunčevih zraka i zagađenja.

Osim toga, zeleni krovovi smanjuju i zagađenje voda. Leti, zeleni krovovi mogu da apsorbuju između 70 i 90 % padavina, čime se smanjuje količina vode koja otiče sa zgrada u preopterećene kanalizacione sisteme.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)