PIVARA PROIZVODI ZAMENU ZA MESO OD NUSPROIZVODA PIVA?

Švajcarska pivara Doppelleu Boxer AG i kompanija Circular Food Solutions Switzerland AG planiraju da naprave biljnu alternativu za meso od nusproizvoda dobijenih iz proizvodnje piva. Proizvod koji je opisan kao premium mesna alternativa trebalo bi da se nađe na policama supermarketa sledeće godine.

Više od 5 mil CHF biće investirano u izgradnju fabrike u švajcarskom gradu Vintertur. Vlasnici najavljuju da će to biti najnaprednije postrojenje na svetu za preradu iskorišćenih žitarica.

Reč je o nastavku procesa koji je počeo 2015. godine kada su nusproizvodi pivare pretvarani u hranu za životinje. Ali sada će se dobiti proizvod bogat proteinima koji može biti korišćen kao biljna zamena mesu.

Na razvoju proizvoda, vlasnici pivare sarađivali su vodećim švajcarskim prerađivačima mesa. Proizvodnja će početi sledeće godine, a plan je da se prerađuje nekoliko stotina tona iskorišćenih žitarica godišnje. Proizvod koji će biti napravljen 100% od švajcarskih sirovina bi trebalo da se nađe na tržištu do kraja godine.

E2 portal (Cirkularna ekonomija)