PROZJUMERI OD FEBRUARA DOBIJAJU OBEĆANI POPUST

Vlada Republike Srbije uputila je predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o  porezu na dodatu vrednost i uputila ga Narodnoj skupštini kojim bi proizvođači i potrošači električne energije odnosno prozjumeri, trebalo da dobiju najavljeni popust za proizvodnju struje preko solarnih panela.

Prema ovom predlogu, obračun će se vršiti prema utrošenoj energiji a ne kao što je do sada bio slučaj i na proizvedenu energiju.

Na taj način prozjumeri bi umesto 30 odsto dobili umanjenje računa od 50 odsto, što je važno kada se ima u vidu otplata uloženog u solarne panele.

„Time će se se dodatno postići uštede računa kupca-proizvođača i povećati isplativost investicije“, navodi se u dopisu Ministarstva rudarstva i energetiku portalu N1.

Kako navode, Ministarstvo finansija je pripremilo izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) kako bi se primenio povoljniji obračun poreza na računima koje prozjumerima šalje Elektroprivreda Srbije (EPS). Time bi njihov mesečni trošak od sledeće godine trebalo da bude manji.

„Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i podzakonski akti predviđaju fid-in tarife i premije kojima se stimulišu proizvođači električne energije iz održivih izvora energije (OIE). Takođe, uređivanjem statusa kupca-proizvođača stimulišu se građani da proizvode i koriste energiju proizvedenu od solarne energije i smanje račune za električnu energiju“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji solarnim panelima proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju jer su očekivali da im ova investicija donese veću uštedu. Takođe, ovo bi kako navode u Ministarstvu rudarstva i energetike trebalo da bude dodatni podstrek za sve one koji nameravaju da instaliraju fotonaponske panele.

Prema najva, koliko će biti umanjenje prozjumeri bi trebalo da vide na februarskim računima.

Podsetimo, zbog izostanka dogovora dva ministarstva, finansija i rudarstva i energetike, odnosno izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost obračunati popsut je bio manji od najavljenog za 50 odsto što je značajno produžava period otplate panela.

U 2021. godini ukupna proizvodnja energije iz elektrana na sunčevu energiju iznosila je 13,52 GWh, odnosno 0,035% bruto proizvodnje električne energije u 2021. godini.

Ukupna snaga na pragu solarnih elektrana  u 2021. godini je bila 12 MW, dok je do 22.11.2022. ukupno bilo instalisano još 7 MW foto-naponskih elektrana kod kupaca-proizvođača, tako da je ukupna instalisana snaga solarnih elektrana 19MW u 2022. godini, usled čega ćemo u 2022.godini, prema proceni, imati ukupnu proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana od 16,2 GWh, što predstavlja rast u odnosu na proizvodnju iz 2021. godine.

Procenjeni ukupni tehnički raspoloživ potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji se procenjuje na 10,825 Mtoe (125,9 TWh) godišnje. Od toga 3,424 Mtoe biomase, 2,622 Mtoe energije sunca, 2,593 Mtoe energije vetra, 1,547 Mtoe hidroenergije i 0,639 Mtoe geotermalne energije, odnosno procentualno energije sunca učestvuje sa 24 odsto.

U planu je da se naredne godine obezbedi novih 400 MW struje iz obnovljivih izvora.

E2 portal (N1)