PLUTAJUĆA PAMETNA KUĆA

Poznate kao standard za izgradnju energetski efikasnih domova- uglavnom u Evropi- pasivne zgrade su u suštini odlično izolovane kutije, zapečaćene čvršće nego što je to ikada bio bubanj.

Pasivni objekti se ne nalaze samo na zemlji, nego i na vodi. Najnoviji primer za to je Autark Home, pasivna plutajuća kuća, trenutno usidrena u Mastrihtu, u Holandiji. Radi na solarnu energiju, i deset puta je efikasnija od standardne kuće iste veličine.

Sve je veći broj kupaca koji žele da kupe ovakvu kuću, isključivo zbog niske potrošnje energije, tako da je u planu proizvodnja što više ovakvih kuća, da bi se zadovoljile potrebe.

Za izradu ovakve plutajuće kuće je potrebno oko četiri meseca. Autark Home je od posebnog značaja u oblastima gde postoji obilje reka, jezera, i za one ljude koji imaju ograničen stambeni prostor. Zbog toga su pasivne kuće idealno rešenje za novi životni prostor.

Sa rastućim pritiscima povećane urbanizacije i rastom cena nekretnina, mobilni dom na vodi može da bude jedan od izbora za vas. Ne postoje konektori za energiju i vodu, energija je obezbeđena iz solarnih kolektora, dok se voda dobija kroz ugrađeni sistem. Pored toga, Autark Home ima toplotni ventilacioni sistem, MOSA pločice, DESSO tepihe i IKEA nameštaj.

Ono što je izuzetno privlačno kod ove kuće jeste mogućnost da podignete sidro ako vam se ne dopadaju komšije i okruženje i da otplovite na neko drugo, lepše mesto.

E2 portal