PLUTAJUĆI AUTOBUS U PARIZU

12

Pariz je konačno dobio plutajući autobus.

Nova turistička atrakcija u prestonici Francusk je amfibijski autobus. U okviru ove ture, turisti će vozeći se njime ulicama Pariza najpre razgledati znamenitosti francuske prestonice, a potom će se autobus pretvoriti u rečni brod za zabavu i ploviće po Seni.

Verzija koja se koristi u Parizu je novi namenski dizajn izgrađen uglavnom u Francuskoj i prema rečima njegovih operatera, to je prvo amfibijsko vozilo koje je dobilo dozvolu za prevoz turista na pariskim drumskim i plovnim putevima.

Ove nedelje, prvi putnici su, vozeći se u autobusu, posmatrali znamenitosti Pariza, kao što su Trijumfalna kapija i Ajfelov toranj. Potom je autobu prešao na rečni režim, uključivši elisu sa zadnje strane, kako bi plovio po Seni.

Predostrožnosti radi, sa strane je bilo pripremljeno sidro, kao i prsluci za spasavanje za putnike.

Prednji deo autobusa sličan je obliku čamca, kako bi mu se omogućilo lakše uplovljavanje u vodu, a posjeduje i pješački most, koji se koristi za ukrcavanje. U poređenju s tradicionalnim autobusom ova paluba je posebno visoka, kako bi bila što je moguće dalje od vode, iz sigurnosnih razloga.

Plutajući autobusi, poznati i kao patke, godinama se koriste za prevoz turista po gradovima u svetu.

Prva kompanija koja je imala takozvane patka ture osnovana je 1946. godine u Viskonsinu. Danas se nude kao turistička atrakcija u Bostonu, Sijetlu, Dablinu, Londonu, Budimpešti.

 

E2 portal   (B92)