POČELA EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI – FOKUS NA UŠTEDI ENERGIJE

Manifestacija Evropska nedelja mobilnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija, održava se od 16. do 22. septembra.

Ove godine manifestacija se održava pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“

Kampanja ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama, saopštila je EU info mreža.

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta prijavilo je aktivnosti sa ovim ciljem. 

Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti  pruža odličnu priliku da građanima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini.

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne samouprave zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja.

Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

E2 portal