ULAGANJA U VETAR I SUNCE U SRBIJI PREMAŠUJU MILIJARDU EVRA

Sa novih 700 megavata iz energije vetra i sunca, Srbija će u naredne tri godine udvostručiti kapacitete obnovljive energije. Zelene investicije, od preko milijardu evra, donela je prva aukcija koju je naša zemlja organizovala za kapacitete obnovljive energije.

Srbija već ima osam vetroparkova, a prvo nadmetanje stranih i domaćih investitora za tržišne premije pokrenuće gradnju još devet elektrana koje će proizvoditi struju iz vetra i sunca. To zemlji donosi energetsku nezvisnost, a na aukciji je postignuta i povoljna cena struje.

„Mi smo vrlo zadovoljni prvom aukcijom u Srbiji, bila je najveća u regionu i to su odlični, zreli projekti. Što se tiče cena, svakako je bila konkurencija, bilo je ponuda ispod projektovane cene što je sjajan znak“, kaže Mateo Kolanđeni, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

„Nadmetanjem investitora postignuta cena gotovo dvostruko je niža od trenutne tržišne, što će značiti dodatne prihode za naš energetski sistem. A građani će imati više čistijih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2. Uspešno sprovedene aukcije su najbolji poziv za druge zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energtike“, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike. 

Najvažnije je što je i EPS-u odlučan da ubrza započete zelene projekte – vetropark i solarnu elektranu u Kostolcu, a prioritet zemlje je izgradnja hidrolektrane Bistrica. 

„Bistrica snage 680 megavata predstavlja jedan od najvažnijih u našoj novijoj istoriji. Ova reverzibilna hidrolektrana omogućiće balasiranje i stabilnost elektroenergetskog sistema, ne samo Srbije već i regiona“, kaže Dušan Živković, generalni direktor EPS-a. 

U „Udruženju obnovljive izvora energije Srbije“ podsećaju da su prvu aukciju obeležile investicije u vetar, dok je interesovanje za gradnju velikih solarnih elektrana manje. Očekuje se da naredne aukcije i to promene.

E2 portal (RTS)