POČELA NABAVKA OGREVA ZA NAREDNU SEZONU

I dok pojedini građani još greju domove, mnogi su već počeli da nabavljaju ogrev za narednu grejnu sezonu, a kao glavni razlog za to navode strah od eventualnog nedostatka, ali i poskupljenja. Za jedan kubni metar drva u Pirotu je trenutno neophodno izdvojiti 6.000 dinara, u Prokuplju, Svrljigu i Vranju oko 6.500, u Leskovcu 7.500, dok cena u Nišu ide i do 8.500 dinara. Za razliku od sredine prošle godine, na tržištu ima dovoljno zaliha peleta, a jedna tona u proseku na jugu zemlje košta oko 38.000 dinara.

Nije bilo energenta koji nije poskupeo u prošloj godini, ali potražnja za njima nije opala u Leskovcu, gde se na sistem grejanja iz Toplane greje negde između 15 i 20% građana pa su mnogi od njih već sada krenuli sa nabavkom drva za ogrev.

Cena se, kako kažu, nije mnogo menjala u odnosu na isti period prethodne godine, umanjena je za nekih 1.000 dinara pa su rešili da se već sada osiguraju.

. Prošlog proleća smo bili uplašeni šta će se desiti i kolika će cena biti pa smo kupili drva na vreme. Ispostavilo se da cena nije mnogo porasla, ali bar tokom leta i na jesen, kada većina građana obezbeđuje drva, mi nismo morali o tome da razmišljamo. Zato smo odlučili i da se već sada obezbedimo za sledeću zimu, ali i da iskoristimo ovu cenu jer, kao što znate, uvek postoji šansa za poskupljenjem – kaže jedan Leskovčanin.

Da cena ogreva može da varira potvrđuju i prodavci koji ističu da je ogreva, kao i radne snage koja sprema drva – sve manje pa, ukoliko dođe do poskupljenja, to građane ne treba da čudi.

– Realna cena za metar drva je oko 7.500 dinara, naravno zavisi od vrste drveta. Tu imamo i ona šumska drva čija se cena kreće oko 5.000 dinara, bukove palete koje idu oko 13.000 dinara. To su trenutne cene, ali tokom leta, a pogotovo na jesen će to verovatno biti skuplje. Jednostavno za to nismo mi krivi i mi sami smo uslovljeni mnogim stvarima, a pogotovo manjkom radne snage, ali i nedostatka šuma – kaže prodavac.

Kubik drva se po nešto nižoj ceni može naći u Pirotu – 6.000 dinara, u Prokuplju cena je za 1.000 dinara niža nego u jeku grejne sezone pa je oko 6.500 dinara, a slične cene su i u Vranju i u Svrljigu.

Cene za kubik drva koja se prodaju za ogrev u Nišu idu do 8.500 dinara, a iz Šumskog gazdinstva ističu da oni još nisu počeli da vrše ni upis, ni prodaju drva.

– Poslednjih dana nas često zovu pre svega penzioneri koji nam kažu da su na lokanim televizijama čuli da je krenuo upis, što nije tačno. Mi još nismo krenuli niti da vršimo upis, ali ni prodaju – kažu iz Šumskog gazdinstva.


Peleta trenutno ima na tržištu

Ono što one koji se greju na pelet može da raduje jeste to što ga trenutno ima u dovoljnim količinama, za razliku od avgusta prošle godine, a po rečima kupaca, ni cena se nije menjala.

– Poučeni situacijom iz prošle godine, sada smo odmah krenuli sa nabavkom. Ima ga na tržištu trenutno i može da se nađe po ceni koja je realna, a to je po toni od 38.000 do 40.000 dinara. Ostalo je nam je neka tona i od prošle godine, tako da sada ne bi trebalo da bude problema – kažu Leskovčani.

Slična cena peleta je i u Nišu, gde su građani takođe već počeli nabavku, uz podsećanje da je cena tog ogreva pre dve godine bila duplo niža.

– Kupio sam pelet za narednu grejnu sezonu po ceni od 300 EUR. Prošle godine smo tonu plaćali po 330, dok su neki poznanici dobijali cenu od 350 do 360 EUR. Cena od 300 EUR se smatra sasvim pristojnom, a 2021. godine smo ga plaćali 170 EUR – priča Nišlija.

Podsetimo, tokom avgusta prošle godine peleta nije bilo na tržištu, a tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obećavala je pomoć proizvođačima.

E2 portal (Južne vesti)