POČINJE GRADNJA DRŽAVNIH SOLARNIH ELEKTRANA

Projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije počinje ove godine, najavljuju iz Ministarstva finansija. Istakli su da je to najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine.

Očekuje se da će se realizacijom ovog projekta obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh. Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine.

Podsetimo, grupa ponuđača koju čine kompanije Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC. biće strateški partner države na izgradnji solarnih elektrana velikog kapaciteta.

Reč je o ranije najavljenom projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

Buduće elektrane imaće ukupnu instalisanu snagu od 1 GW, a plan je da izgradnja solarnih elektrana bude završena do 1. juna 2028. godine.

Projekat će, kako je u pozivu navedeno, biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS-a po sistemu „ključ u ruke“. To znači da će strateški partneri, osim izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema, biti u obavezi i da izgrade svu ostalu infrastrukturu.

Projekat se sastoji iz dve komponente: solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije.

Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc), a kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana.

Lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiće strateški partner.

Baterijski sistemi za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije, biće raspoređeni na više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije.

Lokacije na kojima će se nalaziti baterijski sistemi za skladištenje električne energije, takođe će predložiti strateški partner.

E2 portal (eKapija)