PODSTICAJ GRADNJE ENERGETSKI EFIKASNIH KUĆA U ARIZONI

Pre nekoliko godina, gradski funkcioneri u Finiksu u Arizoni tražili su način da odgovore na potrebu za održivom arhitekturom u njihovom toplom i suvom okruženju. Tokom 2016. godine osmislili su plan za grad bez ikakvog otpada. Podsticanje domova sa niskom potrošnjom energije bio je deo njihovih ciljeva održivosti.

Grad i odeljenje Američkog instituta za arhitekte u Arizoni 2017. godine su osmislili kokurs za dizajn pod nazivom „Održivi dizajn kuće“ sa ciljem da ponudi pobednički plan svima bez ikakvih troškova.

Konkurs je pozvao lokalne arhitekte da dizajniraju domove koji nemaju potrošnju energije, odnosno koji stvaraju onoliko energije koliko koriste. Prijave arhitekata morale su da budu ocenjene prema službenom sistemu kućne energije ili HERS-u, koji meri energetsku efikasnost kuće u jednoj porodici. Što je niži indeksni rezultat, to je kuća efikasnija. Konkurs za dizajn zahtevao je HERS ocenu 30, koja je 70% niža od većine kuća.

Pobednica konkursa, Marlin Imirzian sa arhitektama saradnicima, napravila je dizajn kuće, koja je nazvana HOME nz, sa HERS ocenom koja je iznosila nula.

Nagrada od 100.000 USD pripala je njenoj firmi, a dizajn je sada dostupan za široku upotrebu. Grad Finiks je besplatno pružio planove za izgradnju HOME nz kako bi ohrabrio javnost da gradi više ekološki prihvatljivih domova.

HOME nz je kuća od 2.100 m2, čija izgradnja košta 344.000 USD. Da bi zadovoljili energetske potrebe takmičenja, Imirzian i njen tim pomno su analizirali i istraživali materijale i pratili ponašanje krova, plafona i zida, koji su zamišljeni kao kontinuirana barijera kako bi se smanjio bilo kakav protok vazduha.

Budući da je vreme u Finiksu ekstremno toplo, dizajn uključuje staklo koje smanjuje prenos toplote spolja i platnene ekrane za veću hladovinu i pasivno hlađenje bez pomoći klimatskih jedinica. Solarni dimnjak kuće, koji je opremljen zaštitnim slojem koji se otvara i zatvara u zavisnosti od vremenskih uslova, i izolovani zidni i krovni paneli naglašavaju jednostavne načine na koje se energetska efikasnost može integrisati u izgradnju.

Proces dizajniranja HOME nz trajao je nekoliko meseci, a na kraju se trud tima isplatio i doveo do stvaranja jednog fantastičnog dizajna u pogledu očuvanja okoline.

E2 portal – AFA