POKRENUT URBANI PČELINJAK ZBOG OČUVANJA BIODIVERZITETA

OTP banka saopštila je da je pre nekoliko dana u Beogradu, nekoliko kilometara od centra grada, pokrenula urbani pčelinjak i rasadnik sa 12 vrsta medonosnog bilja, kao inicijativu za pružanje podrške ekološkom aktivizmu i davanju doprinosa uvećanju biodiverziteta.

Direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke Milena Mićanović rekla je da ta banka pažljivo procenjuje svoje direktne i indirektne uticaje na životnu sredinu i podržava inicijative koje imaju pozitivan uticaj na ukupno stanje ekosistema. 

„Činjenica da pčele oprašuju više od 70 odsto biljaka i da od njih zavisi isti procenat ukupne flore i faune podstakla nas je da razmišljamo o ovoj važnoj temi i da zajedno sa našim partnerima iz Udruženja ‘Supernatural’ pokrenemo OTP Village. Uspostavljanje rasadnika medonosnog bilja i pokretanje pčelinjaka je naš način da doprinesemo očuvanju biodiverziteta, ali i da otvorimo još jednu važnu ekološku temu, a to je uvećanje znanja o medonosnim i divljim pčelama od čijeg opstanka zavisi opstanak gotovo cele planete“, rekla je ona.

Kako su istakli iz banke, podaci pokazuju da samo jedno pčelinje društvo okolnim poljoprivrednim usevima u velikoj meri poveća prihode kroz značajno uvećanje ukupnih prinosa. 

OTP Village, pčelinjak i rasadnik sa 12 vrsta medosnosnog bilja, dodatan je korak na putu postizanja neto karbonske neutralnosti do 2030. godine.

E2 portal (Beta)