PORTUGAL PRESTAJE DA KORISTI UGALJ ZA PROIZVODNJU ENERGIJE

Termoelektrana na ugalj, snage 1296 MW u portugalskom gradu Sines zatvorena je tačno u ponoć 14. januara, skoro devet godina pre plana. Ova termoelektrana u vlasništvu energetske kompanije EDP (Energias de Portugal), bila je jedna od dva preostala postrojenja na ugalj, dok će se poslednje – ono u gradu Pego, zatvoriti u novembru ove godine.

Tako će Portugal nakon Belgije, Švedske i Austrije postati četvrta evropska zemlja, koja je u potpunosti napustila korišćenje uglja u proizvodnji električne energije, od potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma.

Belgija je bila prva još 2016. godine, a prošle godine pridružile su joj se Austrija i Švedska. Termoelektrana Sines je u proseku bila ‘zaslužna’ za 12 odsto ukupnih emisija gasova staklene bašte u Portugalu. Njeno zatvaranje najvažniji je korak za budućnost bez uglja, i direktna posledica upornog i višegodišnjeg pritiska civilnog društva.

Zatvaranje je usledilo samo dva dana nakon što je kompanija EDP Renováveis iz grupacije EDP objavila da će joj Evropska investiciona banka obezbediti 65 miliona evra za finansiranje izgradnje i rada dveju vetroelektrana na kopnu, u distriktima Coimbra i Guarda, ukupnog kapaciteta 125 MW.

Portugal je za samo četiri godine prešao put od okvirne strategije za napuštanje uglja do 2030. do konkretnih planova i njegovog napuštanja do kraja 2021. godine. Prevremenim zatvaranjem termoelektrane Sines, potvrđuje se činjenica da kada se određena zemlja jednom jasno obveže na čistu energiju, tada industrija obnovljivih izvora znatno ubrzava energetsku tranziciju.

E2 portal   (Euractiv)