POVOLJNIJIM ŽELEZNIČKIM PREVOZOM PROTIV KLIMATSKIH PROMENA

Sniženje cena železničkog prevoza uvedeno je prvog dana 2020. godine nakon što je porez na dodatu vrednost za usluge u železničkom prevozu pao sa 19 % na 7 %. Deutsche Bahn je svojim korisnicima od 1. januara ponudio mogućnost kupovine karata po 10 % nižim cenama.

Ovo su svakako dobre vesti za nemačke korisnike železničkog prevoza, ali i za klimu! Nakon što je nemačka savezna vlada u sklopu svojih napora za ublažavanje klimatskih promena donela odluku o smanjenju PDV-a na usluge železničkog prevoza, i to sa 19 % na 7 %, snižene su i cene prevoza na dugim relacijama.

Snižavanje cene železničkog prevoza neće značiti i smanjenje prihoda jer uz povoljnije cene prevoza Deutsche Bahn očekuje oko 5 miliona dodatnih putnika godišnje. Saobraćajni sektor je jedan od najvećih izvora emisija staklene bašte, prvenstveno ugljen-dioksida iz automobila, kamiona i autobusa.

Takođe, ove godine Deutsche Bahn planira značajno da poboljša ponudu bežičnog interneta za putnike na dugim relacijama. Uz to, najkasnije do kraja 2021. godine putnici će putem mobilne aplikacije moći da podnesu zahtev za nadoknadu štete u slučaju kašnjenja vozova.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)