VAZDUH U BEOGRADU I DALJE ZAGAĐEN

Vazduh u glavnom gradu Srbije je i dalje zagađen. Na svetskoj listi najzagađenijih gradova Beograd je u vrhu. Zbog toga je na specijalizovanom sajtu „AirVisual“ koji se bavi merenjem stepena zagađenosti, vazduh u srpskoj prestonici označen kao nezdrav. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu i da se ove zime u odnosu na prethodne beleži blagi porast zagađenja. Ukazuju da bi sneg ili kiša mogli da poboljšaju situaciju.

U trci sa svetskim gradovima, srpska prestonica zauzela je peto mesto, te je tako pretekla Indiju i Mongoliju. Podaci pokazuju i da je kvalitet vazduha u crvenoj zoni, što upozorava da je nezdrav.

Dok se država ne aktivira, gotovo čitava Srbija se guši. Danima se teško diše u Subotici, Smederevu, Novom Sadu, Požarevcu i Valjevu. Građane koji žive u Boru, Kostolcu, Pančevu, Kosjeriću i Užicu, problem zagađenosti prati godinama. Da je situacija zabrinjavajuća ukazuju i mediji – pojedini pišu da je Srbija prva u Evropi po štetnosti posledica zagađenja.

Kada je vazduh jako zagađen pomažu i maske koje koriste autolakireri, jer filteri u sebi sadrže, tvrde stručnjaci, aktivni ugalj. One se prodaju u specijalizovanim radnjama, ali cena je i do 5.000 dinara.
Stav nekih stručnjaka je da nošenje maski nije komforno i da može da izazove paniku. Jedna francuska kompanija predložila je „pametni šal“, sa ugrađenim filterima da bi ljudi nosili maske koje ne izgledaju zastrašujuće.

E2 portal   (N1, Blic)