PREDSTAVLJEN PRVI PAMETNI 5G TRAKTOR NA VODONIK

Kinezi svojim novim traktorom pod imenom ET504-H žele da se pozicioniraju na tržištu ekološki prihvatljivih poljoprivrednih mašina, piše futurefarming.
Sportskog izgleda, ovaj futuristički model podržava 5G tehnologiju mobilne komunikacije i upravljanje na daljinski način.

Postiže maksimalnu brzinu od 30 km/h
Ovaj traktor ima magnet koji zadržava magnetska svojstva u odsustvu induktivnog polja ili struje, sinhronizovani srednji i nezavisne električne motore za dizanje i upravljanje. Vodonična gorivna ćelija radi kada mašina ne zahteva punu snagu, dok će ga pod velikim opterećenjem litijumska baterija dodatno napajati. Električni pogonski sklop može da isporuči 50 konjskih snaga pri maksimalnoj brzini od 30 kilometara na sat.

Mašina je od samog početka razvijena kako bi mogla da se upravlja bez prisustva vozača. U tu svrhu oslanja se na 5G mrežu kompanije „China Mobile“, a takođe koristi GPS antenu, milimetarski radar i tehnologiju velike količine podataka za daljinsko upravljanje.

Tehnologija bespilotnih klastera
Ova navigacijska tehnologija može u realnom vremenu da uoči stanje vozila i spoljno radno okruženje. Iskorišćava 5G karakteristike poput velike brzine, niskog kašnjenja pa ih kombinuje sa inteligentnom tehnologijom klastera bez vozača kako bi efikasno poboljšala pouzdanost rada poljoprivrednih mašina i pružila potrošačima kvalitetnije usluge.
Zajednički su ga razvili „Luoyang Research Institute for Intelligent Agricultural Equipment“ (CHIAIC) pa baza za istraživanje i razvoj napredne proizvodne industrije Luoyang na Istraživačkom institutu za naprednu opremu u Tianjinu na Univerzitetu Tsinghua.
U razvoj je uključen i najveći kineski proizvođač traktora YTO koji je proizveo neke delove prototipa.

Nema jasnog tržišnog plana
„Na lokalnom prostoru želimo da demonstriramo rad autonomnog traktora koji radi na vodonik i pokažemo da je to moguće u poljoprivrednoj praksi“, kaže Huang Šengsao, zamenik generalnog direktora CHIAIC-a.

Na modelu ET504-H do sada je obavljeno niz eksperimenata, i u proizvodnji i u marketingu. Ali, zbog visokih troškova potrebnih za baterije mašine još nema jasnog plana prodaje. Međutim, naglašavaju inovatori, to se može brzo promeniti.

Već neko vreme se sprovode istraživanja poljoprivrednih mašina koji rade na vodonikovu gorivnu ćeliju. Tako je New Holland 2009. godine predstavio svoj prvi traktor na ovu vrstu pogona, koji je nakon toga na evropskim farmama u upotrebi bio do 2012. godine. Ali, zbog ograničene dostupnosti goriva i visokih proizvodnih troškova, nikada nije postao komercijalno održiv.

E2 portal   (Agroklub)