PREDUZEĆE IZ BEOGRADA SE BORI PROTIV PLASTIKE – PROIZVODE SLAMČICE OD PAPIRA

Evropska komisija nedavno je najavila zabranu upotrebe plastičnih jednokratnih proizvoda. Brojne kompanije su reagovale i najavile da će plastične slamčice svojim objektima zameniti papirnim, ili onim od materijala koji mogu da se recikliraju.

Beograđanin Dragan Filipović odlučio je da postane pionir u proizvodnji papirnih slamčica u Srbiji. Njegovo porodično start ap preduzeće Fill početkom maja je počelo da proizvodi biorazgradive papirne slamčice i plasira ih na našem tržištu, kao i na tržištu Austrije i Slovenije.

– Istraživanjem sam došao do kompanije u Kini, čije mašine proizvode papirne slamčice, čaše i kese – kaže Filipović.

Biorazgradive slamčice koje proizvodi ovo preduzeće su od posebnih vrsta papira, koji se lepe brašnom i šećerom, a potom oblažu šarenim papirom. Ima ih u raznim bojama i veličinama.

Filipović otkriva da su pojedini ugostitelji u Srbiji prepoznali važnost prelaska na ekološki održive proizvode i zainteresovani su za njegovu ponudu, a isto važi i za nekoliko distributera.

– Kao kompanija ćemo pokrenuti i edukacije na ovu temu, jer mnogi ljudi u našoj zemlji nisu svesni kako i koliko plastika utiče na prirodu, a time i na svakog od nas. Konkretno, plastičnu slamčicu koristimo tek nekoliko minuta, a potom joj je potrebno i do tri veka da se razgradi u prirodi – naglašava Dragan Filipović.

E2 portal   (Nedeljnik)