PRIBOJ DOBIJA ZATVORENE BAZENE KOJE ĆE GREJATI SOLARNI KOLEKTORI

U Priboju će se graditi zatvoreni bazeni u okviru školskog kompleksa OŠ Vuk Karadžić. Kako je za eKapiju rekao Veljko Bojović iz Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboja, kompleks bazena biće toplom vezom povezan sa školom, ali će biti otvoren i za ostale posetioce u periodima kada ne radi škola.

– Urbanističkim projektom predviđena je gradnja dva bazena, većeg, poluolimpijskog dimenzija 25×12,5m i manjeg površine 8×12,5m. Na plivačkom bazenu će biti moguće održavati i takmičenja, te je predviđena gradnja i tribina i ostalih sadržaja – kaže Bojović.

Očekuje se da do jeseni bude završena dokumentacija.

Bazen za plivače dimenzija 25mx12,5m i bazen za neplivače dimenzija 8mx12,5m, sa plažom je osnovni sadržaj i najveća površina objekta. Kako dimenzije bazena za plivače omogućuju održavanje takmičenja, početna visina bazenskog prostora je minimum 7m.

Grejanje solarnom energijom

Predviđena je instalacija horizontalnih solarnih kolektora PFMW jedinične površine 2,55 m2 na krov objekta nagiba 6°. Ukupna planirana površina kolektora je 153 m2. Toplotna energija solarnog sistema se cevovodom distribuira do solarnih kombinovanih akumulatora toplote Pro-Clean koji su smešteni u tehničkoj prostoriji objekta – pored bazenske tehnike. Toplotna energija se akumulira u Pro-Clean, odakle se preko izmenjivača deo energije predaje za grejanje bazena, a drugi deo energije za zagrevanje sanitarne vode bazena i škole.

E2 portal   (Ekapija; Ivana Milovanović)