JAVNI TOALETI OD „PAMETNOG“ STAKLA

Novi tokijski javni toaleti dizajnirani su na način da korisnici mogu da se uvere u njihovu čistoću i to spolja!

Javni toaleti u „Zemlji izlazećeg Sunca“ predstavljaju simbol nadaleko poznate japanske gostoljubivosti, a novi, nedavno otvoreni, već su postali prave atrakcije japanskog glavnog grada i domaćina 32. Letnjih olimpijskih igara koje će se zbog pandemije COVID-19 održati od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Novi, javni toaleti postavljeni u tokijskim parkovima u potpunosti su providni, a dizajnirao ih je poznati japanski arhitekta Shigeru Ban, u saradnji sa još 16 vodećih arhitekata iz celog sveta. Novi i posve providni WC-i izrađeni su od obojenog „pametnog stakla“, koje ipak postaje neprovidno kad su njihove kabine zauzete.

Postavljeni su 5. avgusta na pet lokacija u popularnom tokijskom okrugu Shibuya, kao deo projekta The Tokyo Toilet Project, za koji je zaslužna neprofitna organizacija Nippon Foundation. Osim krajnje neobičnim i neočekivanim dizajnom, novi javni toaleti odlikuju se i nekim vrlo praktičnim funkcijama, kao i lepim bojama koje se savršeno uklapaju u okruženje.

Kako se navodi u saopštenju Fondacije Nippon, postoje dva problema s korišćenjem javnih toaleta,koji se posebno tiču onih koji se nalaze u parkovima. Prvi problem je što ljudi nisu sigurni da li su čisti i uredni, a drugi je već pitanje sigurnosti, jer nikad ne znate ko može da bude unutra.

Ali, kada se potencijalni korisnik spolja uveri u njihovu čistoću i sigurnost, ulaskom u kabinu i njenim zaključavanjem stakleni spoljašnji zidovi javnog WC-a odmah postaju neprovidni. Osim toga, novi javni toaleti svojim blagim i ugodnim svetlom noću osvetljavaju park, zbog čega su već postali nova tokijska atrakcija o kojima se izveštava u celom svetu.

E2 portal   (Ekovjesnik)