EU UVODI POREZ NA NERECIKLIRANI PLASTIČNI OTPAD

Evropska unija od 1. januara sledeće godine uvodi porez na nereciklirani plastični ambalažni otpad koji će članice morati da uplaćuju u budžet Unije.

Porez je jedan od načina da se finansira paket za oporavak od posledica pandemije korona virusa, koji je vredan 750 milijardi eura.
U zaključcima sa sastanka Saveta EU o merama za oporavak od pandemije navodi se da će kao prvi korak u okviru obezbeđivanja novih prihoda EU od 1. januara 2021. biti uveden porez koji će u stvari biti deo nacionalnih doprinosa koji već sada uplaćuju članice.

Nacionalne doprinose obračunava Evropska komisija na osnovu postojeće obaveze izveštavanja u skladu sa Direktivom o ambalažnom otpadu. Na osnovu te Direktive, članice EU dostavljaju podatke o plastičnoj ambalaži i recikliranju.
Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 eura po kilogramu, sa mehanizmom koji bi trebalo da spreči preterano umanjenje nacionalnih doprinosa, navodi se u zaključcima koje je usvojio Savet EU.

Inače, osim ovog poreza na otpad, EU planira da uvede i CO2 porez na robu koja se uvozi iz zemalja sa emisijama koje su veće od referentne vrednosti EU.

E2 portal   (Impuls.ba)